Свързани новини

15.06.2009 11:52

Международният съд ще съди своята говорителка

Видян 1388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Флоранс Хартман, бивша говорителка на съда на ООН за престъпленията в бивша Югославия, ще се яви на процес пред бившия си работодател днес, като рискува да получи до 7 години затвор, предаде АФП.


Хартман, 46-годишна французойка, е обвинена в нарочно разпространение на поверителни данни в книгата си, издадена 2007 г за работата на Международния съд, разкрива БГНЕС. Провинението й се е повторило по-късно в публикувана статия. Нейният адвокат Генал Метро, ще пледира, че информацията така или иначе е била достъпна за обществеността. "Самият трибунал се е позовавал на тези поверителни решения в множество публични решения", заяви той преди процеса. Харман е покривала Балканските войни през 90-те години като журналистка за "Le Monde" и стана говорителка на бившия главен обвинител Карла Дел Понте, която длъжност заема от 2000 до 2006 г. След напускането си, тя публикува книгата "Мир и наказание: тайните войни на политиката и международното правосъдие", като написва и няколко статии за работата на съда, предимно за списание Paris Match. Информацията, която е публикувала, обвинява сръбската държава в клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. Тя се позовава на две решения на апелативната камара срещу сръбския лидер Слободан Милошевич. Процесът ще продължи до сряда. Поддръжниците й, включително колеги журналисти, публикуваха петиция в Интернет за отмяна на случая и планират демонстрация пред съда. Поддръжниците, включително колеги журналисти, разпространяват петиция за отмяна на делото и планират демонстрации пред съда, както и в Женева и Сараево. "Г-ца Хартман просто е вършила работата си като журналист, като е търсила и публикувала истината", се заявява в документа. "Като се приканва г-ца Хартман се появи пред съда, създаден да съди извършители на геноцид, нейното преследване ще опетни имиджа на системата на международното правосъдие", подчертават поддръжниците й. Хартман може да бъде наказана с присъда до 7 години и глоба от 1000 хиляди евро. Досега съдът е глобил за неуважение 4 журналисти, един от които е излежал и тримесечна присъда за разкриване на самоличността на защитени свидетели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.