По думите му, най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас

Свързани новини

27.04.2022 09:24

Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си: Еленко Божков

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков.



“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”, обясни Еленко Божков.


По думите му, най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.  “Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището”, смята експертът.


Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените прозводители, добави той. “Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков.


“Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок”, посния още той. Еленко Божков прогнозира с поскъпване с 30 на сто на цената на алтернативното гориво.


Според енергийния експерт има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България. “Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни експертът.




Според бившият директор на Българския енергиен холдинг - Илиян Василев, това е политически ход”. “Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора”, заяви той.


 


 


България обаче има достатъчно запаси на синьо гориво, смята Василев. “Аз не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, поясни Василев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева