Движението на Ан-12 от миналата седмица засилва съмненията, че България всъщност вече изнася оръжия за Украйна

Свързани новини

26.04.2022 09:24

БГ оръжието - в Украйна през Полша, но Нинова пак отрича

Видян 1974 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Непрекъснат трафик на тежкотоварни самолети от България към Източна Европа продължават да засичат радарите на най-популярния регистър за проследяване на полетите FlightRadar24.


 


Журналистът Атанас Чобанов от Bird.bg алармира, че двата Ан-12 (Антонов) на украинската компания Motor Sich Airlines имат чести полети до страната ни от началото на кризата в бившата съветска република. Напомняме, че още на 21 януари от 19 минути единствени съобщихме за такъв полет от Бургас към Киев, който беше покрит с мрак.


 


И досега няма официална информация за съдържанието на пратките в тежкотоварните самолети, но маршрутите и текущите събития разкриват реалното им предназначение.


 


Движението на Ан-12 от миналата седмица засилва съмненията, че България всъщност вече изнася оръжия за Украйна. Фирмата собственик на машината е свързана с Motor Sich  - украинско държавно предприятие, специализирано в производството на авиационни двигатели и турбини. Базирано е в Запорожие, където беше и основното летище на авиокомпанията преди военния конфликт.


 


Украинският Ан-12 е излетял от Бургас в 1 часа (22 април), кацнал е във Варна след 21 минути, а в 4 часа е излетял за Жешов, Полша (полет M96547). След това същият самолет се е върнал обратно във Варна малко преди 12 ч на обяд (полет M96548), сочат данните от FlightRadar24.


 


Според Уолстрийт Джърнал летището именно на този полски град е “основна артерия за прехвърляне на оръжия” към Украйна. Преди това пък  UR-11819 е летял директно от Бургас до Ужгород на 11 април. Все още няма официална информация каква е била целта на полетите.


 


Новината обаче идва на фона на визитата на украинския външен министър Дмитрий  Кулеба, който заяви, че в българското правителство има политици, които не желаят да се помогне на страната му и определи като “цинични” обясненията защо не трябва на Киев да се изпраща оръжие.



“UR-11316 лети по класическия военнотуристически маршрут Ужгород - Истанбул - Бургас - Варна - Жешов - Ужгород. Обаче на 9 април засяда в Бургас и чака десет дни. Тръгва си от Бургас  на 21 април, или два дни след като дойде Кулеба да си търси оръжията или парите”, пише Чобанов.


 


“П.С. В деня, в който дойде Кулеба ви казах, че проучвам информацията как един български контрагент е взел 240 млн. долара за оръжия и муниции, но не ги е доставил. Това  нелогично чакане в Бургас и размърдването след като дойде  украинския външен министър са части от мозайката", подчерта той.


 


Напомняме, че ресорен вицепремиер по износа на оръжие е Корнелия Нинова, която уж е срещу експорта му за Украйна. В понеделник тя за пореден път отрече да има военни пратки към бившата съветска република и отхвърли упреците, въпреки че документите са налице.


 


„Борисов, лъжеш! България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия“, заяви лидерът на БСП, която отхвърли и упреците на бившия премиер.


 


Напомняме, че още при старта на кабинета Петков излезе първата информация, че Киев използва боеприпаси произведени в България при обстрел в Донецката народна република, а в медиите дори бяха показани и образци. Тогава Нинова също отрече подобни твърдения, но думите и бяха перманентно оборено от министър Стефан Янев. „Важното е нашата военна промишленост да работи и да се развива. Тепърва ще се изяснява, ако тези боеприпаси наистина са български, как са попаднали в Донбас", загатна той.


 


На този фон в българския оръжеен завод Арсенал не само върнаха съкратените преди време 3 хил. служители, и те вече работят на 3 смени. А не е известно да има друг военен конфликт с използване на соц. оръжия в такива количества.


 


"По публикации в авторитетни украински издания, български военни изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки", заяви преди дни съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. "Тук едно лицемерие", подчерта той.


 


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тодор 27.04.2022 15:03

    Корнелия Нинова е изпечена измамница още от времето на Иван Костов! Неслучайно е имало спор в коалицията кой измеждя - тя, Просто Киро или техния финансов благодетел - олигархът Иво Прокопиев, лъжат най-много?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв