Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на „Ню Йорк таймс“ от 2008 г., в който журналистите разкриват нелегални продажби на китайски оръжия за американската армия в Афганистан

Свързани новини

25.04.2022 18:23

САЩ купуват за Киев оръжие и от България: NYT

Видян 2850 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Страната ни и още 5 държави продават съветски модели оръжия на американската компания Ultra Defense Corp., базирана в Тампа, Флорида, която сега снабдява и Украйна, сочи анализ на реномираното американско издание The New York Times (NYT):




Една част от въоръжението, което Пентагонът изпраща е американско производство и дизайн, но друга се осигуряват от производители в Източна Европа.




Причината – армиите на клиентите им в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни разчитат на оръжия от съветски произход. Този тип оръжия се наричат „нестандартни боеприпаси“ в американските структури по сигурността и отбраната.




Ultra Defense работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република. Тези страни осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, твърди Матю Херинг, собственик на компанията. В момента той се намира в Полша, където се среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да достави", посочва изданието.




Напомняме, че ресорен вицепремиер по износа на оръжие е Корнелия Нинова, която уж е срещу експорта му за Украйна и редовно отрича да има.  Освен NYT, и подопечният й Кинтекс опроверга.




Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на NYT от 2008 г., в който журналистите разкриват нелегални продажби на китайски оръжия за американската армия в Афганистан.




„Дали дадени европейски нации ще продават боеприпасите си със съветски дизайн на Украйна е политическо решение – нещо, което зависи от това дали тези страни искат да запазят добри отношения с руския президент Владимир Путин“, пише американският флагман.




"Представителят на демократите от Колорадо Джейсън Кроу заяви в интервю, че голяма част от нестандартните боеприпаси на Украйна „много бързо ще намалеят“ заради настоящата бързина на войната с Русия. „Украинската армия ще трябва да премине към стандартизирани натовски оръжия в бъдеще, за да се възползва от западните провизии от боеприпаси, които стоят заключени в бункери в Европа и САЩ“, казва той.




Тази смяна на въоръжението вече е започнала със снабдяване от страна на Пентагона с провизии, нужни на пет батальона за използване на 155-милиметрови гаубици, които са близки по способности до 152-милиметровите съветски дизайн.




Докато бизнеси като Ultra Defense ще продължат да купуват максимално много 152-милиметрови артилерийски снаряди, Пентагонът ще продължи да премества близо 184 000 боеприпаса в Европа от новия дизайн", пише The New York Times.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог