За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ

Свързани новини

21.04.2022 15:44

За пръв път новият председател на НСИ ще бъде избран с конкурс

Видян 985 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически институт е обявена със заповед на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.  В срок до 16 май кандидатите трябва да представят в деловодството на МС концепция за развитие на дейността на институцията и необходимите документи, удостоверяващи професионален опит, съобщиха от правителствената информационна служба.


 



За първи път в най-новата ни история се предвижда изслушване и конкурс за председател на НСИ. Избраният нов подход се практикува в някои страни членки на ЕС – Малта и Ирландия, оценява се високо от Евростат и е в съответствие със заявения от правителството ангажимент за публичност и прозрачност на назначенията. Целта е отварянето на вратите на институцията за ново поколение мениджъри професионалисти.


 



Определена  от вицепремиера по ефективно управление комисия, с участието на изявени специалисти в областта на статистиката и представители на институциите, ще приеме правилата за избор и ще изслуша кандидатите. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.


 


Търсеният профил на кандидатите е български гражданин с минимална образователна степен магистър, с доказан опит в сферата на статистическата наука и практика и в управлението на големи екипи.


 


Изисква се добро владеене на английски език, умения за обработка и анализ на информация, познания за дигитална комуникация и информационна сигурност. Обявата е качена на правителствения сайт:https://gov.bg/bg/administratsia/funktsii-i-struktura/konkursi/obyavi-za-provezhdane-na-konkursi-2022-g


 


Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима заместник-председатели за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.


 


Националният статистически институт осъществява независима статистическа дейност на държавата, представлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на статистическите изследвания с изискванията на Евростат.
Мандатът на настоящето ръководство на НСИ изтече през миналата година.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог