Въпреки това повече от 2000 украински бойци все още се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в града

Свързани новини

21.04.2022 10:33

Мариупол е превзет, освен завода Азовстал: Русия

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските сили са превзели изцяло ключовия черноморски пристанищен град Мариупол, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин в четвъртък. Въпреки това повече от 2000 украински бойци все още се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в града, добави той.




Когато Мариупол беше обкръжен в началото на март, според оценките на министъра вътре са останали около "8 100 украински войници, чуждестранни наемници и националистически бойци, включително членове на известния батальон "Азов".




Повече от 1400 бойци са сложили оръжие, заяви Шойгу, като добави, че над 142 000 цивилни също са били евакуирани от града, който е под обсада от седмици.




Президентът Владимир Путин нарече плана на Шойгу за щурмуване на завода "Азовстал" "нецелесъобразен" и нареди вместо това районът да бъде "безопасно блокиран", като същевременно предложи на намиращите се в него да свалят оръжието.



През последните дни Русия на два пъти се опита да създаде хуманитарен коридор за желаещите да напуснат завода, но и двата опита се провалиха.



"Подготвили сме за тях около 90 автобуса и 25 линейки", каза Шойгу и добави, че в района са монтирани камери за наблюдение на ситуацията.




"Никой не е напуснал завода "Азовстал" - добави той. Около 100 цивилни от други райони се възползваха от тази възможност, за да се евакуират, каза министърът.




Сергей Волина, командир на 36-та бригада на украинската морска пехота, която е блокирана в завода, твърди, че в съоръжението са блокирани "стотици" цивилни.




В четвъртък Шойгу заяви, че руските сили са обявили прекратяване на огъня и са отворили хуманитарни коридори за по два часа на ден през последните два дни по заповед на Путин, за да позволят на цивилните в завода "Азовстал" да напуснат.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.