Украинският вицепремиер Ирина Верешчук разговаря с репортери в Киев на 11 април. (Валентин Огиренко/Reuters)

Свързани новини

21.04.2022 09:56

4 автобуса са напуснали Мариупол през коридора за евакуация: Вицепремиерът на Украйна

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири евакуационни автобуса успяха да напуснат обсадения град Мариупол в сряда през евакуационен коридор, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук в четвъртък, предаде CNN.




"Те прекараха нощта в Бердянск и сега се отправят към Василовка", каза Верешчук в изявление в Telegram. "Скоро ги чакаме в Запорожие. "


 


По-рано в сряда Верешчук заяви, че с руснаците е договорен коридор за евакуация на жени, деца и възрастни хора. А хората бяха помолени да се съберат на тръгване на булевард "Шевченко" близо до търговския център "Порт Сити" в 14:00 ч. местно време.




Въпреки това служителите заявиха, че тя не е протекла според очакванията.


 


"Поради липсата на контрол над собствените си военни на място окупаторите не успяха да осигурят подходящо прекратяване на огъня", заяви Верешчук в сряда. "Също така, поради присъщата им дезорганизация и небрежност, окупаторите не успяха да осигурят своевременно транспортиране на хората до мястото, където чакаха десетки наши автобуси и линейки. "




Според официални украински лица десетки хиляди цивилни остават в Мариупол, който е обкръжен от руските сили и от седмици е подложен на интензивни бомбардировки.


 


Припомняме, че по-рано украинските сили, които се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в черноморския пристанищен град Мариупол, представиха условията си за напускане на обсаденото място.




Късно в сряда Святослав Паламар, заместник-командир на неонацисткия полк Азов, публикува ново видео обръщение, в което заявява, че войските са готови да напуснат завода с подкрепата на неуточнена "трета страна". Бойците искат да запазят личните си оръжия, както и да евакуират ранените и падналите си другари.


 


Паламар отказва да се предаде на руските сили или на войските на Донецката народна република (ДНР), които обсаждат обширното промишлено съоръжение.


 


По-рано през деня подобно обръщение публикува и Сергей Волина, командир на 36-а бригада на морската пехота на Украйна, която също се намира в завода. В обекта има около 500 ранени бойци, както и "стотици" цивилни, твърди Волина.


 


 Това е нашият призив към света, може би последният ни призив. Може би ни остават само няколко дни или часове", каза той. "Искаме да се приложи процедура за екстрадиция и да ни отведат на територията на трета държава. "




Руските военни признаха, че новият опит за организиране на хуманитарен коридор за желаещите да напуснат завода "Азовстал" се е провалил.


 


 


"Трябва да заявим, че обявената от киевските власти хуманитарна операция беше цинично нарушена, никой не използваше коридора. Командирите на националистическите батальони не се възползваха от поредната възможност да спасят себе си и живота на подчинените си", заявиха военните, като разкритикуваха молбите на обсадените украински войски, отправени към чужди държави.




"Адресът ви е грешно насочен. Русия е направила всичко, за да спаси живота ви. Трябваше да се обърнете директно към украинското ръководство, което отдавна ви е изоставило".


 


 


Киев обаче обвини Москва за новия неуспешен опит за прокарване на хуманитарен коридор. Украинският вицепремиер Ирина Верещук заяви, че руските сили не са в състояние да спазват "правилно прекратяване на огъня".
 
 
 
 Снимка: Ройтрес
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни