Утвърдената през ноември от НЗОК спецификация на помощните средства, които ще заплаща Данчева нарече "срам и позор"

Свързани новини

19.04.2022 11:45

Как разпоредби на НЗОК ще вгорчат живота на хората с увреждания

Видян 927 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"На фона на очертаващата се катастрофа те събират оркестъра да свири маршове и мазурки и викат – чакайте да ви покажем последните модни тенденции и новости", коментира пред БНР д-р Даниела Данчева от Асоциацията на ампутираните в България преди националната кръгла маса "Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства".


 


Утвърдената през ноември от НЗОК спецификация на помощните средства, които ще заплаща Данчева нарече "срам и позор".


 


"Те преписаха един допотопен стар списък, който ние отдавна казвахме, още на социалното министерство да изхвърлят, да ликвидират, защото това е един списък от 70-те години на миналия век.


 


Социалното министерство така и го остави. Здравната каса, вместо да си направи труда да актуализира списъците, просто преписа този допотопен списък", поясни Даниела Данчева в предаването "Преди всички".


 


Данчева уточни, че в списъка се съдържат дейности на цената на кутия цигари и попита къде са високотехнологичните приспособления за хората с уврежданията.


 


"Заковават и циментират плащания отпреди 14 години. В наредбата е казано, че Здравната каса ще плаща по цени, не по-високи от плащаните последните три години, но последните три години са плащани цените от 2008 година, които не бяха променени и актуализирани нито със стотинка", изтъкна още Данчева.


 


Тя прогнозира, че има опасност месеци наред нуждаещите се от инвалидни колички, протези, слухови апарати и други помощни средства да не могат да ги получат.


 


"Освен плащанията, другият тревожен проблем е логистиката."


 


За да подадат заявление досега хората с увреждания са имали възможност да отидат в някой от филиалите на Агенцията за социално подпомагане, която има над 250 териториални структури в страната. Сега НЗОК не изисква да се посети някой от нейните 28 регионални звена или заявленията да се подават по електронен път, което според Даниела Данчева ще затрудни възрастните хора.


 


"Ще направи невъзможен въобще достъпа на хората."


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей