Според проучването на електоралните нагласи ДПС, БСП и ДБ биха били принудени да разчитат на допълнително укрепване на твърдата си подкрепа, вместо на електорална експанзия, а формации като „Има такъв народ“ и ВМРО биха получили моментно „втвърдяване“ на електоратите, вероятно заради популярната тема със Северна Македония

Свързани новини

16.04.2022 18:24

ГЕРБ изпреварва ПП с 2%: Галъп

Видян 1918 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изборите бяха в средата на април, отново щяхме да бъдем свидетели на оспорвана битка между двете главни формации в страната - ПП и ГЕРБ. Сред основните играчи обаче този път щеше да бъде и „Възраждане“. Това показват данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл болкан".


 


 


Според проучването на електоралните нагласи ДПС, БСП и ДБ биха били принудени да разчитат на допълнително укрепване на твърдата си подкрепа, вместо на електорална експанзия, а формации като „Има такъв народ“ и ВМРО биха получили моментно „втвърдяване“ на електоратите, вероятно заради популярната тема със Северна Македония.


 


Известно присъствие запазва и формацията на Мая Манолова. В парламента биха влезли същите седем формации - както сега.


 


На база всички потенциални гласоподаватели малко по-добри още изглеждат шансовете за победа на „Продължаваме промяната“, но при тренд на продължаващо „свиване на ножицата“ с ГЕРБ-СДС.


 


На база реални очаквания за гласуване обаче ГЕРБ-СДС вече се оказва с по-добри изгледи от ПП.


 


По-малките партньори в коалицията като че ли са прекъснали инерцията на следизборно разколебаване и в последните три месеца по-скоро в различна степен укрепват на своите нива на подкрепа, посочват социолозите от "Галъп".


 


Моментната картина на електоралните нагласи е от последната вълна на редовната независима програма на ежемесечни изследвания, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл болкан“.


 


С месеците "Продължаваме промяната" е засегната от стандартната ерозия на подкрепа в хода на мандатите на управляващите формации в годините, задълбочена от неблагоприятните международни обстоятелства, и вече се движи на нива от 16% от всички имащи право на глас (16,1% този месец), след като преди време стоеше по-скоро около 20% от всички имащи право на глас.


 


С 14,4% от всички имащи право на глас ГЕРБ-СДС запазва твърди нива.


 


Когато обаче се погледнат данните сред онези, за които твърдо може да се очаква да гласуват за някоя партия или коалиция, ГЕРБ-СДС има 25,9%, а ПП – 23,8%.


 


ДПС запазва традиционните си нива – 7,2% от имащите право на глас и 10,6% сред потенциалните гласуващи.


 


БСП е на символична дистанция след ДПС сред "твърдите" привърженици – 10,3%. С 5% на база всички имащи право на глас у нас обаче БСП остава по този показател след ИТН – които показват симптоми на спиране на ерозията на подкрепа и имат 6,5% от всички.


 


 


Подкрепата за ИТН от друга страна обаче не е твърда и това ги оставя по-назад в класацията сред онези, за които наистина се очаква да гласуват – със 7%. Там ИТН са изпреварени и от "Възраждане" (7,9% подкрепа сред "твърдите").


 


 


"Възраждане" е и единствената формация, която продължава да отбелязва ръст. Ако сред всички, имащи право на глас, партията на Костадин Костадинов преди два месеца имаше 2,5%, сега вече се ползва с подкрепа от 4,4%, а вероятно има и известен „скрит“ вот, отбелязват от "Галъп".


 


 


Последната формация в парламента, ако изборите бяха днес, би била "Демократична България". Коалицията има 3,5% потенциална електорална подкрепа сред всички, имащи право на глас, но сред онези, които наистина биха гласували, подкрепата е 4,5%, т.е. над бариерата. Бариерата се смята именно на база гласуващи, а не на база всички имащи право на глас.


 


 


Под бариерата пък остават ВМРО и "Изправи се", които имат около 1% подкрепа от всички, но са с различна степен на "твърдост": ВМРО има този месец 2,1% сред "твърдите" гласоподаватели, а формацията на Мая Манолова – 1,2%.


 


 


34,1% от пълнолетните българи заявяват, че не биха гласували. Няколко процента биха предпочели различни по-малки формации (но с ниски нива на убеденост в сигурността на вота), или пък опцията "Не подкрепям никого". Малцина са обаче онези, които наистина биха излезли да гласуват и отбелязали "Не подкрепям никого".


 


 


Изследването е независимо, сред 809 пълнолетни българи, проведено между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.


   Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 18.04.2022 09:08

    Добре де "Галъп",а какъв е ПРОЦЕНТА на БЪЛГАРИТЕ,които ИСКАТ ИСТИНАТА за: ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,....................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ "законно" от ОПГ "герб"? Хайде де,ДАЙТЕ ПРОЦЕНТА!!!

  • 002 Anonimen 16.04.2022 23:13

    Само с 2%, та гастролиращата престъпна група ПП са пътници и потенциални подсъдими...Къде са милиардите...само за 3 месеца десетки милиарди просто ги няма....

  • 001 Anonimen 16.04.2022 21:58

    Възраждане е най-смислената партия в настоящия парламент! Останалите са хвани единия одари другия образно казано.

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния