Предупреждението от Брюксел е, че тази схема за смяна на валутата може да противоречи на санкциите, наложени след нахлуването на Путин в Украйна

Свързани новини

15.04.2022 13:36

Брюксел предупреди страните от ЕС, че плащанията на рубли за газ могат да нарушат санкциите

Видян 1511 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските правителства са изправени пред сериозна дилема, след като Европейската комисия заяви, че искането на Москва плащанията за доставките на газ да бъдат конвертирани в рубли рискува да наруши санкциите на ЕС, съобщава Политико.




С указ, подписан от президента Владимир Путин на 31 март, се въвежда процедура, при която чуждестранните купувачи на газ от т. нар. "недружелюбни страни" - списък, включващ и членове на ЕС - трябва да плащат в рубли. На практика купувачите могат да платят в оригиналната твърда валута, посочена в договора, но тези евро или долари се конвертират в рубли преди финализиране на плащането.




Предупреждението от Брюксел е, че тази схема за смяна на валутата може да противоречи на санкциите, наложени след нахлуването на Путин в Украйна.


 


Това принуждава страните от ЕС да направят труден избор: те могат или да кажат на своите компании, които купуват газ, да откажат да подпишат условията на Путин и да се изправят пред евентуално внезапно спиране на доставките на газ, или да рискуват да се противопоставят на собствените си санкции.


 


Нидерландия и Германия заявяват, че компаниите не трябва да се съобразяват с исканията на Кремъл. Италия, която е един от водещите купувачи на руски газ в ЕС, все още обмисля оценката на Комисията. Миналата седмица унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че е готов да плати в рубли.




Според анализа на Оксфордския институт за енергийни изследвания на схемата на Путин купувачите на газ ще трябва да открият две сметки - една в твърда валута и една в рубли - в Газпромбанк. След това те превеждат средства по сметка, деноминирана във валутата на договора. Газпромбанк ще продаде тази чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар и ще преведе рубли по друга сметка на купувача на газ. След това Газпромбанк ще преведе тези рубли на Газпром.


 


Според предварителната правна оценка, която Европейската комисия сподели с посланиците на ЕС в сряда и с която Политико се запозна, подобна платежна система рискува да наруши санкциите, тъй като предоставя на Русия контрол върху времето и курса на обмен на чуждестранна валута. Тя също така заяви, че "Газпромбанк" може да е нарушила санкциите за "притежание и управление на валута и финансови инструменти".


 


 Подобна е гледната точка и в Берлин.




"Съществува експертно мнение, според което тази втора банкова сметка, която трябва да бъде открита, би била начин за заобикаляне на санкциите", заяви пред POLITICO германският министър на климата и икономиката Роберт Хабек и добави: "Не можем да позволим заобикаляне на санкциите през задни вратички. "




Санкциите на ЕС имаха за цел да блокират руската централна банка и да попречат на финансирането на войната от страна на Путин. Искането на Москва за заплащане на газа в местна валута е една от множеството мерки за укрепване на рублата, като например капиталов контрол и свръхвисоки лихвени проценти.


  Снимка: Getty



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…