Посещението беше оповестено за първи път от посолството на Украйна в Обединеното кралство, което публикува снимка на двамата в Туитър

Свързани новини

10.04.2022 09:04

Борис Джонсън се срещна със Зеленский в Киев и обещава още военна и финансова помощ

Видян 2151 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският министър-председател Борис Джонсън се срещна в събота с украинския президент Владимир Зеленский в Киев. Посещението беше оповестено за първи път от посолството на Украйна в Обединеното кралство, което публикува снимка на двамата в Туитър, съобщава Политико.


 


По-късно говорител на номер 10 потвърди пътуването. "Министър-председателят замина за Украйна, за да се срещне лично с президента Зеленский в знак на солидарност с украинския народ", заяви говорителят.




По-късно Джонсън написа в Туитър: "Изготвяме нов пакет от финансова и военна помощ, който е доказателство за нашия ангажимент към борбата на страната му срещу варварската кампания на Русия. "


 


По-късно в събота Даунинг стрийт съобщи, че Обединеното кралство предлага на Украйна 120 "бронирани машини" и нови "противокорабни ракетни системи". В петък правителството на Обединеното кралство обяви, че ще изпрати и военно оборудване на стойност 100 млн. паунда, включително още зенитни ракети Starstreak, каски, устройства за нощно виждане и бронежилетки.




В петък Джонсън заяви, че Западът няма да може да изпълни всички искания за въоръжение, подадени от Украйна, тъй като "няма да е подходящо" да достави част от това оборудване на Киев. Запитан дали Великобритания ще изпрати свои танкове и бронирани превозни средства в Киев, Джонсън отговори: "По принцип съм готов да обмисля каквото и да е отбранително въоръжение, за да помогна на украинците да защитят себе си и народа си", но заяви, че е "важно да дадем оборудване, което е наистина полезно и може да се използва от украинците, това е нашето съображение".


 


В събота Джонсън "потвърди, че Обединеното кралство ще направи всичко по силите си, за да подкрепи смелата борба на Украйна срещу бруталното и непровокирано нахлуване на Русия и да гарантира нейната сигурност и просперитет в дългосрочен план", се казва в изявлението на Даунинг стрийт, в което се допълва, че двамата са провели "задълбочени дискусии" относно военната и икономическата помощ.




Обединеното кралство ще гарантира допълнителни 500 млн. долара за заеми от Световната банка за Украйна, ако парламентът на Обединеното кралство даде съгласието си за това, с което общият размер на гаранцията за заемите ще достигне 1 млрд. долара. Обединеното кралство също така "либерализира митата за по-голямата част от вноса от Украйна" и облекчава митническия режим, заяви Даунинг стрийт.


 


"Украйна не се поддаде на изпитанията и отблъсна руските сили от портите на Киев, постигайки най-големия оръжеен подвиг на 21-ви век", заяви Джонсън. "Днес ясно заявих, че Обединеното кралство е непоколебимо с тях в тази продължаваща борба и че сме в нея за дълго. "


Пътуването на Джонсън идва ден след като висшите ръководители на ЕС - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на отдела за външни работи Жозеп Борел - посетиха Киев и се срещнаха със Зеленский. Фон дер Лайен посети и Буча - градче край Киев, където миналата седмица бяха разкрити масови убийства и жестокости, предизвикали нов кръг от санкции от страна на Запада, коментира Политико. Австрийският канцлер Карл Нехамер също посети Киев в събота.
 
 
 
Зеленски и Джонсън разговарят по телефона от началото на войната и Зеленский неведнъж е хвалил подкрепата на Джонсън, като е казвал, че "той е лидер, който помага повече" от някои от европейските си колеги. Оливър Даудън, председател на Консервативната партия, заяви на 21 март, че Джонсън "отчаяно" иска да отиде в Украйна.
 

 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.04.2022 17:26

    и тоя ли ненормалник дерзае да ни запали война?Не е на фронтова линия,но ракетите няма да го подминат и него

  • 001 Чурулик Марийкин 10.04.2022 11:53

    Чудя се как западните ЛГБТ не са почнали акции срещу Русия, малко ли ЛГБТ ФАШИСТИ загинаха със смъртта на „ХРАБРИТЕ“ ?!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.