Белград има тесни исторически връзки с Москва, но тази седмица се присъедини към други западни държави в гласуването срещу Русия в отговор на продължаващата военна кампания в Украйна

Свързани новини

08.04.2022 16:52

Сърбия заяви, че е била изнудвана във връзка с гласуването в ООН

Видян 3094 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му е била принудена под заплахата от санкции да подкрепи отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.




Белград има тесни исторически връзки с Москва, но тази седмица се присъедини към други западни държави в гласуването срещу Русия в отговор на продължаващата военна кампания в Украйна. "Първоначалното ни решение беше да се въздържим, но след това бяхме подложени на безкраен и тежък натиск", заяви Вучич пред телевизия RTS в четвъртък.


 


"Те казаха - знаете ли, че се взема решение дали Сърбия ще бъде освободена от пакета от санкции върху [руския] петрол и дали ще може да внася петрол след 15 май?", каза президентът. Той сравни възможния ефект от санкциите върху Сърбия с "ядрен удар".




За разлика от ЕС, Сърбия не е наложила никакви санкции на Москва. "Република Сърбия смята, че налагането на санкции на която и да е държава не е в неин жизненоважен политически и икономически интерес", заяви Вучич, като същевременно подчерта, че иска да поддържа добри отношения с европейския блок, както и с Русия.


 


 


Преди това Белград заяви, че прекъсването на доставките на руска енергия ще навреди на икономиката му. В петък сръбски медии цитираха свои източници в Брюксел, които заявиха, че Сърбия ще бъде освободена от евентуални санкции срещу руския петрол и газ.




В същото време вестник Blic цитира говорителя на ЕС Петер Стано, който казва, че блокът очаква Белград да следва ограниченията му срещу Русия или да наложи свои собствени санкции на Москва.




В четвъртък Общото събрание на ООН гласува за отстраняване на Русия от състава на комисията по правата на човека на организацията. Сърбия беше сред 93-те държави членки, които гласуваха "за".




ЕС забрани вноса на руски въглища, но досега не е забранил вноса на нефт и газ. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обаче заяви в сряда, че блокът ще се нуждае от санкции срещу руския петрол и газ "рано или късно".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец