Забравеният казус отново стана актуален, след като партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" предложи за управител на БНБ финансиста Любомир Каримански, който е бил директор на "Инвестбанк" по времето, когато се разиграва машинацията

Свързани новини

08.04.2022 09:26

След 7 години: Прокуратурата все още разследва случая с Каримански и Васко от Модерно предградие

Видян 2621 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Седма година Софийската градска прокуратура продължава да разследва странната история с "Инвестбанк" и неграмотния клошар Васко от "Модерно предградия", съобщава Медиапул.  Забравеният казус отново стана актуален, след като партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" предложи за управител на БНБ финансиста Любомир Каримански, който е бил директор на "Инвестбанк" по времето, когато се разиграва машинацията.


 


Досега няма резултат от разследването, то все още е висящо, а сроковете на прокуратурата продължават да се удължават, научи Mediapool от източници в държавното обвинение.


 


Първият прокурор, който е водил разследването през 2015 година, е Теодора Георгиева. В момента тя е българската представителка в Европейската прокуратура в Люксембург под прякото ръководство на Лаура Кьовеши.


 


По това време прокурор Георгиева е бил част от икономическия отдел на Софийската градска прокуратура.


 


Разследващият сайт Bird.bg публикува подписите от споразумение на "Инвестбанк" с клошаря Васил Колев, който помага да се разреши неприятен за банката случай на стойност 1.19 милиона лева.


 


Преди на сцената да се появи Васко, през 2009 година "Инвестбанк" решава да блокира 850 000 лева на фирмата "ДИГ-94", но без да даде своевременно обяснение на собственика. Поради това фирмата губи парите си, които са капаро за покупка на недвижим имот. В крайна сметка "ДИГ-94" осъжда банката, която трябва да върне 1.19 милиона лева заедно с лихвите и разноски по делото.


 


Банката обаче е предала парите на неграмотния клошар Васко от "Модерно предградие", който преди това е вписан с фалшиви документи като съуправител на "ДИГ-94" в Агенцията по вписванията. Споразумението с Васко от името на банката е подписано от двамата изпълнителни директори тогава – Пламен Милков и Любомир Каримански, видно от публикувани онлайн документи.


 


По-късно Васко се е подписал, че е получил и парите на каса. Пред полицията той е казал, че никакъв не милион не е виждал. Предаването на парите е станало в извънработно време и празен банков салон, което означава, че няма и свидетели.


 


Историята е разказана през 2015 година първо в "Капитал" и "Е-вестник".


 


Преди два дни в интервю за бТВ Каримански бе много лаконичен в отговора си за този случай.


 


"Аз съм подписвал множество договори. Обслужването на клиентите в банката зависи от много други дирекции, които трябва да дадат своята експертиза на тези, които трябва да разрешат. Това е една атака срещу мен по начина, по който се поднася", каза Каримански за разкрието на Bird.bg за подписа.


 


Той напомни за изчезналите пари от сметката на Мартин Петров в "Булбанк" и попита дали управителят на банката тогава носи отговорност за това.


 


В своя защита той казва още: "Не мога да ви кажа за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате