Европейският съюз направи нов пакет от санкции, вече и срещу въглищата, които внася от Русия

Свързани новини

07.04.2022 15:00

444 лв. повече за ток, парно и горива т.г. на човек плащаме заради войната и санкциите, нов тласък нагоре идва с въглищата

Видян 1892 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Заради войната на Русия в Украйна и санкциите на ЕС върху кремълския износ на енергоносители, всеки гражданин на Европейския съюз ще плати тази година 227 евро или 444 лв. повече, отколкото миналата, показва официално френско проучване. За семейство с 2 деца това значи 1776 лв., което у нас означава нещо като разходите на средна българска фамилия за 1 месец.




Това е разликата или горницата, която даваме за спекулативното покачване на цените на тока, отоплението, нефта, газа, горивата през последния месец и половина и отражението им върху останалите стоки, които потребяваме, пресмятат парижките експерти.




Въпреки това Европейският съюз направи нов пакет от санкции, вече и срещу въглищата, които внася от Русия. Те осигуряват 47,6% или на практика половината от целия внос на ЕС на този вид енергоносители, като при някои страни като например Италия процентът е с 10 на сто по-висок.




Интересно е да се отбележи, че ефектът му се оценява на 4 млрд.евро по-малко приходи за Кремъл. Експертите веднага оценяват, че това е цената за целия внос на въглища в ЕС от РФ за 2021 г., но от друга страна, след спекулативното повишение на котировките през последния месец и половина, които се утроиха, на практика означав, че Евросъюзът ще се опита да внесе 1/3 по-малко като количество от твърдото гориво т.г.




Така реално Путин нищо няма да загуби, а контрата ще дойде в европейските, в това число – в българските потребители. Защо?




Анонсите са, че замяната ще дойде от страни като Австралия, която изгуби основния си конкурент – Китай, който замени вноса от нея с руски, и Колумбия. Като се сметнат силно повишените транспортни разходи, поради скока на нефтопродуктите, това значи, че въглищата в ЕС значително ще вдигнат цената си.




Оттам ще скочи и себестойността на тока и отоплението за всички ни, особено за българите, защото делът на въглищните централи в производството ни на енергия все още е доста висок.


 


Радостина Тонева


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 садисти 07.04.2022 18:38

    А Кирчо и Кокорчо мислят само за собсвените си джобове и не само, че са единствените управленци оставили населението на пост и моливи, ами даже се погрижиха и десетки милиарди за поколенията да оставят

  • 001 Anonimen 07.04.2022 17:05

    Ако се разминем само с 444 лв. трябва да викаме ура. Но ако украинците не спрат Путин, не ми се мисли колко по 444 лв. ще ни съдерат московските сатрапи. И мандраджиите Корнелия и Копейкин.

RSS

Най-нови

 Клубният футбол

Клубният футбол се завръща с ударни дербита у нас и в Европа

Паузата за националните отбори приключи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични