Най-доброто място за сладкиши, козунаци и солени изделия в италиански стил Orsetti беше домакин на заключителното събитие по проекта Софийското меню – вкусните символи на столицата: синергия на европейската култура и националния характер

Свързани новини

04.04.2022 09:25

Оригиналите на Гараш – Империал, и истинската шопска салата – без сирене в Orsetti на специално събитие

Видян 2374 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Най-доброто място за сладкиши, козунаци и солени изделия в италиански стил Orsetti беше домакин на заключителното събитие по проекта Софийското меню – вкусните символи на столицата: синергия на европейската култура и националния характер..., осъществено по Програма Европа на СО от сдружение Победа сега.


 


Виж снимки тук!


То се проведе в самото навечерие на 3 април – 143 години след избора на София за столица на България и беше посветено на взаимното проникване на европейската и родната култура в областта на гастрономията.


 


Идеята на организаторите и на Столичната община е представените оригинални традиционни за София продукти да влязат в Градско меню, което да се поднася във всички или поне в повечето ни ресторанти. Това ще бъде обсъдено и на предстоящия Съвет по туризъм, който събира властта и бизнеса в този бранш на 11 април.


 



Мястото беше избрано специално – то се намира на метри от Панах, където през 1900 г. е изработена тортата Гараш – един от въпросните символи. Организаторите представиха оригиналната рецепта, претворена, но също така и специално пристигналите от Виена парчета торта Империал – тя е първообразът на Гараш, вероятно от нея той се е вдхъновил за тортата на негово име, с тази разлика, че австрийският сладкиш е на база бадеми, докато софийският – на база орехи.




Гараш



Догодина тортата Империал става на 150 години и ще има специални празненства по този повод в град хотел Империал, чието име тя носи, на прочутия Кертнер Ринг – най-централният и най-скъпият участък от обикалящия центъра на австрийската столица объл булевард.


 


Империал


Поканените на събитието, сред които кметът на София Йорданка Фандъкова, заместниците Ирина Савина и Дончо Барбалов, общински съветници, представители на партньорите от  район Триадица и ОП Туризъм, комуникационни специалисти опитаха също шопската салата по оригиналната рецепта от 1956 г., когато е създадена от Балканкантурист – без сирене, но пак по модела на гръцката.



Шопска салата




С много сирене обаче бяха модерно поднесеният качамак



Качамак



– друга стара софийска кулинарна забележителност и основна храна допреди 75 години, също както и в Северна Италия, както и Софийската баница – най-популярното ястие на милионния град според проведеното





в рамките на проекта представително социологическо проучване, спечелила и класация за Тестено изделие №1 в света, независимо от смятания за гръцки произход на самия кулинарен вид.


 


Сиренето по шопски, поднесено в съвременен аранжимент: триетажно, овално, без гюведже, но феноменално вкусно, също събра овациите на гостите.



Сирене по Шопски

Много се хареса и кремът Надежда – любимият десерт в софийския дворец и в менютата за официални вечери там по времето на Цар Борис Трети, чиято сестра княгиня Надежда се води автор на сладкиша. Всъщност, неговите корени са от западните дворове.





Но преди да опрат до френския, грешно посочен за родно място в Уикипедия, истината е, че стигат до там от Италия. Първи създава крема, наречен Дипломатика, дукът на Палма – европейската столица на кулинарията и храната и до днес, като това става през 15-и век.


 


Сладкишът много е харесан от Франческо Сфорца – владетелят на Милано, в чийто двор твори Леонардо. Когато той е нает срещу днешни 1,5 млн. евро годишна заплата от френския крал, за да донесе култура от всякакъв вид в двора му, редом с изобразителното изкуство, модата и ред други неща, геният Да Винчи пренася и тази рецепта.


 


Мария Пенчева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 От редакцията 04.04.2022 21:55

    Абсолютно точно е цитиран булевардът, който в тази част е и точно такъв - объл. За щастие го познаваме отлично. Не е ясно защо някой би се обърнал в гроба. Чудесно би било да беше създадена национална или поне градска кулинарна традиция и култура, чак сега се опитваме да поставим началото. Със задълбочени проучвания и реализация на оригиналните рецепти. Прости факти. Научни.

  • 001 Anonimen 04.04.2022 10:11

    Некомпетентно, евтино скроено материалче. Сгрешен Виенски булевард-ОБЪЛ, моля ви се!!...Петър Дойчев, доайенът на Балкантурист, би се обърнал в гроба!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на