Бретън-Уудската система създаде колективен международен валутен режим, изискващ обвързване на валутата с щатския долар, който на свой ред беше обвързан с цената на златото

Свързани новини

03.04.2022 14:12

"Игрите със санкции" отслабват долара и еврото: Кремъл

Видян 6106 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Престижът на щатския долар и еврото е "силно разклатен" от антируските санкции, които сега карат все повече страни да преминат към национални валути при разплащанията с чуждестранни партньори, смята Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.




"Действително, на фона на тези бандитски игри със санкции, престижът на долара и еврото беше разклатен, и най-вече ролята на долара като основна резервна валута", заяви Песков в интервю за телевизионния канал "Беларус-24".




Представителят на Кремъл обърна внимание на факта, че все повече държави се обръщат към националните валути при взаимните си разплащания.


 


"Този процес сега е в начален стадий, но вече не е възможно да бъде спрян", подчертава служителят и добавя, че цялата Бретън-Уудска система, "която позволи на Америка да бъде на върха на икономическата пирамида в света в продължение на много десетилетия. . . сега започва да ерозира".




Бретън-Уудската система създаде колективен международен валутен режим, изискващ обвързване на валутата с щатския долар, който на свой ред беше обвързан с цената на златото. Това на практика превърна щатския долар в основната резервна валута в света. Но сега, според Песков, тази система "ще бъде напълно отмита", тъй като страните "прехвърлят отношенията си към национални валути и тази практика ще се разшири".




Според Песков светът само ще спечели от факта, че този механизъм се променя.




"Тук има много възможности и всичко това е прототип на бъдещата икономическа система, чието формиране наблюдаваме в момента", отбеляза той.


 


Въпреки че разплащанията в национални валути съществуваха и преди, те не бяха широко разпространени. Миналия месец обаче редица западни държави, включително повечето от ЕС и САЩ, наложиха санкции на Русия в отговор на военната ѝ офанзива в Украйна, започнала през февруари.


 


Като част от пакета санкции голяма част от чуждестранните активи на Русия бяха замразени, а страната беше отрязана и от системата за междубанкови съобщения SWIFT, което застраши възможността на Русия да извършва разплащания с чуждестранни партньори в евро и долари. В отговор на това миналата седмица Москва обяви, че променя механизмите за плащане на износа за "недружелюбните" държави, които наложиха санкции на Русия, като се започне от природния газ.


 


Сега купувачите трябва да открият сметки в руски банки, за да могат плащанията към руските доставчици на газ да се извършват в руската валута - рублата. Освен това Русия води разговори с редица свои чуждестранни партньори, включително Индия и Турция, като предлага да се създадат механизми за разплащане в съответните им национални валути, за да се избегнат доларът и еврото, чиято надеждност вече е застрашена, според Кремъл.


 


Песков заяви, че тези стъпки са само началото на по-широка промяна. Макар че засега Русия променя само процедурата за плащане на износа на природен газ и то само с държави, които се смятат за "недружелюбни", тази стъпка сама по себе си създава прецедент и може да бъде възпроизведена в други сектори и с други партньори.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са