Турция беше домакин и на разговори между руския външен министър Сергей Лавров и Кулеба в Анталия на 10 март

Свързани новини

29.03.2022 11:14

Нов кръг от руско-украинските мирни преговори е в ход в Турция

Видян 1270 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник сутринта в Истанбул, Турция, започна нов кръг от преговори за прекратяване на конфликта в Украйна. Москва и Киев вече проведоха три кръга от лични разговори и допълнителни контакти чрез видеовръзка, но размяната на мнения не доведе до осезаем резултат.




"Надяваме се, че срещите ще бъдат от полза и за двете страни, и за региона, тъй като Турция е дълбоко обезпокоена от конфликта", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, приветствайки преговарящите. Той също така изрази надежда, че срещата на върха ще проправи пътя към преки разговори между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленский.


 


Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви в понеделник, че Киев очаква по време на разговорите да бъдат решени "хуманитарни въпроси", като добави, че "максималната програма е постигането на споразумение за прекратяване на огъня".




Турция беше домакин и на разговори между руския външен министър Сергей Лавров и Кулеба в Анталия на 10 март.


 


По време на предишните кръгове от преговори страните не успяха да постигнат значителен напредък в разрешаването на конфликта. Въпреки това те се споразумяха да създадат маршрути за евакуация на цивилни от обсадените градове, включително Мариупол - пристанище на Азовско море, което е напълно обкръжено от руски и донбаски войски.




Списъкът с искания на Москва към Киев включва признаването на Крим за част от Русия и на отцепилите се от Донбас републики Донецк и Луганск за независими държави. Републиките се отделиха от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 г. През същата година Крим гласува да напусне Украйна и да се присъедини към Русия.




Русия също така заяви, че се стреми към "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна.


 


Москва иска Украйна официално да се обяви за неутрална страна, като завинаги се откаже от желанието си да се присъедини към НАТО - водения от САЩ военен блок, който Русия смята за заплаха. Украински официални лица заявиха, че са готови да обсъдят неутралитета на страната си, но поискаха гаранции за сигурност от Запада, както и от Русия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей