Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитрий Кулеба разговарят в Анталия, Турция © Sputnik / Руско външно министерство

Свързани новини

29.03.2022 10:03

Западът не е добре дошъл на мирните преговори: Русия

Видян 1992 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия се стреми към дипломатическо решение на конфликта в Украйна, но няма да приеме никакво западно посредничество по време на преговорите с Киев, заяви външният министър Сергей Лавров.




"Готови сме да дадем шанс на дипломацията. Ето защо се съгласихме на разговорите, които се подновяват в Истанбул", заяви Лавров по време на видеоконференция със сръбските медии. Обсъжданията ще продължат във вторник.




Турското правителство, което има добри връзки както с Русия, така и с Украйна, положи много усилия, за да събере двете страни около масата за преговори, обясни Лавров. Според министъра обаче не е необходимо в мирния процес да се включват ЕС и САЩ, които подкрепят Киев в конфликта.


 


 


"Има много примери, когато постиженията на дипломацията са били разбити от западните колеги. На тях вече не може да се вярва", смята Лавров.




"Не бих искал да виждам каквато и да е совалкова дипломация от страна на нашите западни партньори, защото те вече направиха своите "совалки" - през февруари 2014 г. в Украйна и през февруари 2015 г. в Минск", добави той.


 


 През февруари 2014 г. ЕС стана гарант на споразуменията между тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович и протестиращите на Майдана в Киев, припомни Лавров. "Това беше върхът на дипломацията. Но на следващата сутрин опозицията оплю тази дипломация и ЕС трябваше да я преглътне. "




В крайна сметка Янукович е свален от власт след ожесточени сблъсъци и бягство от страната, а новите украински власти скоро изпращат свои военни в източните райони на Донецк и Луганск, където по-голямата част от населението отказва да признае преврата в столицата.


 


През септември същата година в беларуската столица е постигнато споразумението "Минск I" между сепаратистките републики и Киев, договорено от Украйна, Русия, Германия и Франция в т. нар. нормандски формат. В споразумението двете страни бяха призовани да прекратят сраженията, да организират размяна на затворници, да разрешат доставките на хуманитарна помощ и да изтеглят тежкото въоръжение.


 



"След това дипломацията достигна нови висоти през февруари 2015 г. , когато споразуменията, подписани в Минск, сложиха край на войната в Източна Украйна и отвориха пътя за възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез предоставяне на специален статут на Донбас", продължава министърът.


 


Второто споразумение, Минск II, въвежда ново прекратяване на огъня и проправя пътя за административна и политическа реформа в Украйна, както и за автономия и местни избори в републиките на Донбас. Впоследствие обаче западните поддръжници на Киев не успяха да убедят украинското правителство да изпълни обещанията си.




"Европейският съюз доказа своята некомпетентност като организация, която е в състояние да изпълнява постигнатите споразумения", заяви Лавров.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,