Говорителят пише, че отстраняването на Турция от програмата за F-35 през 2019 г. от страна на Вашингтон е било "незаконно"

Свързани новини

24.03.2022 16:37

Турция отхвърли "предварителното условие", за да получи оръжия от САЩ

Видян 10158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фахреттин Алтун, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отхвърли идеята Анкара да предаде на Украйна произведените в Русия зенитно-ракетни системи С-400 в замяна на това Турция да получи от САЩ военни самолети F-35 и ракетни батареи Patriot. Киев моли за чуждестранна помощ, която да му помогне да отблъсне руската военна офанзива.



"Западът и особено САЩ са отговорни за нормализирането на отношенията с Турция", пише Алтун в писмо до Wall Street Journal (WSJ) в сряда. Той добави, че "Западът трябва да достави на Турция изтребители F-35 и батареи Patriot без предварителни условия".


 


Говорителят пише, че отстраняването на Турция от програмата за F-35 през 2019 г. от страна на Вашингтон е било "незаконно". САЩ отказаха да доставят обещаните самолети, след като Анкара отхвърли искането им да се откаже от закупуването на С-400.


 


Алтун отговари на статия на Wall Street Journal от миналата седмица, в която се иска Анкара да предостави своите S-400 на Киев, за да може да ги използва за сваляне на руски самолети.


 


Пол Колбе, учен от Центъра за наука и международни отношения "Белфер" към Харвардското училище "Кенеди" и бивш служител на ЦРУ, пише, че Турция би могла да върне "в релси" замразената вече доставка на F-35 от САЩ, както и батериите Patriot като "хубав нов американски заместител" на С-400. Колбе твърди още, че би било "символично" ракети, произведени в Русия, да унищожат руски самолети.


 


 


В понеделник Ройтерс съобщи, че американски служители неофициално са представили идеята за прехвърляне на произведени в Русия ракетни системи на Украйна по време на пътуването на заместник-държавния секретар Уенди Шърман до Турция този месец. Анкара и Вашингтон не са коментирали въпроса.




Турция води преговори със САЩ за закупуване на системите Patriot, преди да се сдобие с С-400, но сделката се провали. Алтун отбелязва, че през 2015 г. Вашингтон е изтеглил ракетите от турско-сирийската граница. Отношенията на Анкара с Москва рязко се влошиха през същата година, след като турски изтребител свали руски военен самолет по време на мисията си в Сирия.


 


 Турците все още помнят как нашите съюзници изтеглиха батареите Patriot от Турция по време на едни от най-напрегнатите периоди в турско-руските отношения. С оглед на натрупания опит турският народ вече не приема сериозно нито едно неофициално обещание на Запада да снабди Patriot.


 


 


Алтун посочи, че Украйна използва турски бойни дронове Bayraktar като част от успешна оръжейна сделка със страната. Киев иска от НАТО да създаде забранена за полети зона над Украйна или да му предостави военни самолети, за да отблъсква руските самолети, но тези искания са отхвърлени.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец