Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков

Свързани новини

23.03.2022 18:06

Правителството се похвали с 1 млрд. долара инвестиция от фонд свързан с приближен на Путин

Видян 4652 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда Gemcorp на руския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия, съобщава bird.bg.



Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков.


 


 


Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ.


 


На 23 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара в зелена енергия – съобщи той след церемонията. На разпространените снимки се вижда, че премиерът Кирил Петков наблюдава подписването на меморандума от министър Николов и Атанас Бостанджиев, който е изпълнителен директор на Gemcorp.


 


Информацията кой е собственик на Gemcorp е публична и се открива в руската страница на Wikipedia. Съосновател е руският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС.





Налице са и други, непублични източници за участието на Авдолян във фонда Gemcorp, който има активи за 1,75 милиарда долара.




Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.


 


Атанас Бостанджиев е идентифициран в доклад на FINCEN като „руско политически свързано лице“.



Заради връзката със санкционираната ВТБ и Авдолян и Бостанджиев са идентифицирани от американското финансово разузнаване като „руски политически свързани лица“.




Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ /Russian Politically-Exposed Persons/, заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ.


 


„Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!