След две години непрекъсната работа на фона на здравна и икономическа криза в страната, успяхме да стигнем до почти цялостната реализация на проекта за пускане в експлоатация на трите газови когенератора, твърди Желев

Свързани новини

17.03.2022 13:43

Инвестицията в младите енергетици е определяща за бъдещето на сектора: Инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Разговаряме с инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе"




Инж. Желев, през 2022 г. се очаква да приключите един от големите проекти за поетапна трансформация на "Топлофикация Русе". Как се отразява икономическата ситуация в България на инвестициите?


 


След две години непрекъсната работа на фона на здравна и икономическа криза в страната, успяхме да стигнем до почти цялостната реализация на проекта за пускане в експлоатация на трите газови когенератора. С тази инвестиция целим да произвеждаме енергия от природен газ. С реализирането на проекта ще постигнем диверсификация на горивния микс, както и пълно премахване на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година.


 


Технологията осигурява изключително ниски нива на вредни емисии. Крайната цел на инвестицията е обезпечаване и гарантиране на непрекъснатост на доставките на екологична топлинна енергия за клиентите и поетапната трансформация на предприятието. Благодарение на високата мотивация на екипа, вярвам, че ще извървим пътя на плавната трансформация на дружеството за осъществяване на европейската зелена политика. Чрез модерните съоръжения градът ще има по-ефективно производство на топлинна енергия, по-чист въздух и нови инвестиции в местната икономика.




Казахте мотивираност на екипа. Какъв е Вашият личен стимул като директор?



За мен най-голямата мотивация е фактът, че харесвам своята работа. Въпреки всички предизвикателства, пред които ежедневно се изправяме, заедно с целия екип успяваме да ги преодолеем. Мога да кажа, че съм горд с колектива. Специалистите на "Топлофикация Русе" са изключителни професионалисти, които работят с хъс. Ние сме обединени около една цел - предприятието ни да продължава да се развива и модернизира.


 


Как преодолявате трудностите?


 


С много търпение и постоянство. Разбира се, има ситуации, при които се налага да бъда по-твърд и да взимам бързи решения. Ако ми позволите да дам конкретен пример с пандемията. Тя най-ясно описва думите ми. Имахме само няколко дни за оценка на ситуацията.


 


След това предприехме строги мерки, за да запазим живота и здравето на служителите и клиентите. Задачата беше сложна и дори за момент не трябваше да подценяваме важността на проблема. Благодарение на адекватните решения дейността на дружеството беше запазена на пълен капацитет и продължихме да работим нормално.




Споделихте за предизвикателствата, кое обаче е най-голямото удовлетворение за Вас?


 


Когато успея да предам опита, който имам, на младите служители. Виждам как пред очите ми хората израстват и се променят. Това е най-важното - да има на кого да предадеш знанията си и да им дадеш възможност за развитие.




Казахте младите кадри. Имат ли те възможност за развитие в една топлофикация?



Като директор на едно от големите предприятия в нашия район мога да Ви споделя, че ние сме сред добрите работодатели. Осигурили сме благоприятна работна среда и условия на труд. Смятам, че младите кадри имат възможност да развият потенциала си в нашето предприятие. Всеки, започнал работа при нас, показал качества и с постигане на определени резултати, получава нужното признание и израстване. Като дългогодишен директор вярвам, че е необходимо ние като работодатели да отваряме вратите на предприятията за учениците и студентите. Изцяло заставаме зад възможността за дуално обучение. Практиката е изключително важна, за да могат младите да се докоснат до същността на дейността ни. Инвестираме в обучение. Като работодател, считам, че сме осигурили добра среда за развитие на служителите, прекрачили прага на "Топлофикация Русе".




Бихте ли споделили, каква политика следвате относно създаването на благоприятни възможности за обучение и професионално развитие на младите кадри?



Сред постоянните задачи в кадровата политика на "Топлофикация Русе" са повишаването на квалификацията, подготовката и преподготовката на служителите. В подкрепа на философията за стимулиране на развитието чрез обучение ние възнамеряваме да продължим стажантските практики в предприятието. Тази цел ще я реализираме чрез сътрудничество с професионални гимназии и университети.  


 


Всички наши служители подлежат на задължително специализирано обучение, свързано с експлоатацията и поддръжката на съоръженията. Това е в отговор на високите изисквания към образованието и професионалната квалификация на работещите в областта на енергетиката.




Какви качества търсите и цените в екипа си?



Най-много ценя и винаги съм търсил хора, които подхождат отговорно към работата си. Комбинацията от професионализъм, инициативност и положително отношение са от голямо значение за мен като ръководител. Излишно е да посочвам лоялността и доверието. Не на последно място и желанието на човек да се учи.


 


Въпреки опита, който имам в нашата сфера, до ден днешен аз не спирам да надграждам знанията и уменията си. Вслушвам се в мнението и съвета на всеки един от екипа. Смятам, че успешните работодатели са тези, които общуват пълноценно с колектива. Пред "Топлофикация Русе" предстои сериозна трансформация и е необходимо заедно да обсъждаме визията на предприятието. Диалогът и приемствеността са двигателната сила за успех.


 



Какво бихте посъветвали хората, които тепърва стартират кариерата си?


 


Най-добрият съвет, който мога да дам на младите, е първо да останат в България. Ние имаме нужда от тях, за да развиваме сектор "Енергетика" и в цялост икономиката на страната. Конкретно на въпроса Ви, нека не се отказват при първата трудност. Дейността ни е специфична и предизвикателствата са много. Напротив. Нека бъдат целеустремени и да работят с хъс и желание.


 


Да се развиват в това, в което са добри. От личен опит мога да кажа, че аз също съм извървял дълъг и нелек път, докато заема тази длъжност. За мен търпението е ключов момент. Вярвам, че успешните неща се случват на тези, които умеят да чакат. Различните позиции, които съм заемал, са ми помогнали да опозная дейността отвътре, стъпало по стъпало. Това ме е научило колко труд изисква работата в една топлоцентрала.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей