Гигантският портрет е базиран на картината на Достоевски от 1872 г. , нарисувана от руския художник Василий Перов, с добавена боя за лице, която Йорит използва в своите творби на тема "човешко племе"

Свързани новини

16.03.2022 11:43

Уличен художник рисува портрет на Достоевски в знак на протест срещу цензурата

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уличен художник в Неапол протестира с изкуството си срещу решението на университет в Милано да отмени курса по руския писател Фьодор Достоевски. Йорит рисува гигантски стенопис на автора на "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови" в родния си град.




Уличният художник споделя, че той, както и много други италианци, е бил изненадан от решението на университета Милано-Бикока да отмени курса по Достоевски и вместо него да преподава украински автори. Този ход беше бързо отменен след протестите на обществеността. Това е вдъхновението на Йорит за последната му работа.


 


Гигантският портрет е базиран на картината на Достоевски от 1872 г. , нарисувана от руския художник Василий Перов, с добавена боя за лице, която Йорит използва в своите творби на тема "човешко племе". Той ще украси ъгловата стена на техническото училище "Аугусто Риги" в Неапол, напомняйки, че "само с помощта на културата можем да разберем причините за войните и да изградим мир", казва художникът пред италианските медии.


 


 Друга част от стенописа е цитат от филма на Паоло Пазолини "Ястреби и врабчета", който предупреждава, че неравенството в богатството и класовата война са най-големите заплахи за световния мир. Творбата ще бъде официално представена на 25 март.




Опитът за отмяна на Достоевски в Милано е един от многото примери за това как руската култура е обект на посегателства в западните страни след нападението на Москва срещу Украйна в края на февруари. Филхармоничният оркестър на Кардиф например изключва Пьотр Чайковски от програмата си, тъй като смята, че руският композитор от XIX век е проблематичен.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби