В изявление преди пътуването си в сряда Джонсън разкритикува "бруталното и непровокирано нападение" на Русия срещу Украйна

Свързани новини

16.03.2022 11:25

Борис Джонсън посещава Саудитска Арабия в търсене на повече петрол

Видян 1113 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще посети Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да обсъди как да се увеличи износът на нефт и газ от Близкия изток и да се намалят покупките от Русия, като осъди военните действия на Москва в Украйна и не спомена нищо за продължаващия вече седем години конфликт в Йемен.




В изявление преди пътуването си в сряда Джонсън разкритикува "бруталното и непровокирано нападение" на Русия срещу Украйна и заяви, че Лондон "изгражда международна коалиция" за справяне с "новата реалност" в енергийния сектор.


 


"Светът трябва да се откъсне от руските въглеводороди и да спре пристрастяването на Путин към петрола и газа", каза той за руския президент и добави, че "Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са ключови международни партньори в това усилие. Ще работим с тях, за да гарантираме регионалната сигурност, да подкрепим усилията за хуманитарна помощ и да стабилизираме световните енергийни пазари в дългосрочен план. "




Премиерът първо ще се срещне с престолонаследника на Емирствата Мохамед бин Зайед, след което ще се отправи към Саудитска Арабия за среща с престолонаследника Мохамед бин Салман, където се очаква да обсъди увеличаването на добива на енергия от Персийския залив, тъй като Обединеното кралство се стреми да намали руския внос.


 


 


Посещението беше разкритикувано от някои законодатели, тъй като идва скоро след най-голямата публична екзекуция в историята на Рияд, при която бяха убити 81 затворници. Саудитски официални лица заявиха, че осъдените са признати за виновни за "чудовищни престъпления", включително връзки с тероризма.




Съобщава се, че президентът на САЩ Джо Байдън също планира да посети кралството, за да обсъди енергийни въпроси, въпреки че Белият дом отказа да потвърди графика на пътуването му. Въпреки че Вашингтон засега отхвърля категорична забрана на руския внос, държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ водят "активни дискусии" с европейските си партньори за подобен ход, стига те да могат да поддържат "стабилни световни доставки на петрол".


 


 


Пътуването на Джонсън е в разгара на кървавата седемгодишна война в Йемен, в която коалиция от държави, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ и Обединеното кралство, се опитва да свали от власт бунтовниците хути и да възстанови йеменския президент Мансур Хади, избран през 2012 г. с едноличен вот.


 


По оценки на ООН до края на 2021 г. в конфликта са загинали близо 400 000 души, повечето от които са йеменски деца на възраст под 5 години. Много хора са загинали по "косвени" причини и лишения, като глад и липса на лекарства в условията на блокада на йеменските пристанища, а около 40% са били убити в сражения и въздушни удари.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови