Петролът, който удари 139, 13 долара в неделя и понеделник, в четвъртък падна да 114 долара

Свързани новини

10.03.2022 14:33

Петролът се срина с $29 от понеделник, бг дизелът скочи със 7 стотинки, вице Нинова мълчи срещу спекулата

Видян 3668 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролът, който удари 139, 13 долара в неделя и понеделник, в четвъртък падна до 110 долара. Същата сутрин обаче обикновеният дизел в София се продаваше за 2,96 лв. на Еко, за 2,95 лв. на ОМВ, което е съответно 7 и 9 стотинки повече, отколкото струваше в понеделник.


 


Доживяхме и когато цената на нефта пада, нефтопродуктите у нас да подскачат по цена. А трябваше да е срината поне с 30 стотинки.



Всички оправдания със старите зареждания не важат. Ако следваха честната търговска практика, бензиностанциите у нас щяха да продават поне с 60 стотинки по-ниско горивото, понеже сегашният дизел е произведен от петрол, доставен през януари, когато цените бяха 80 долара. Вместо това, картелът вдига котировките с всеки подскок през последните дни, а вече и при спад.


 


Само напомняме, че при решителните спадове от 85 на 67 долара, които имахме през лятото и през есента на две вълни, по нашите бензиностанции цените не претърпяха никаква промяна надолу.


 


Също така още веднъж посочваме, че дори при цени от 80 долара за барел на нефта, дизелът у нас струваше повече, отколкото преди 8 или 13 години години при 140 долара за барел, когато беше 2,50 лв.




В същото време, нека да се знае това, което пишем десетки пъти – останалите съставляващи цената на горивата са същите като при предишните кризи – акцизи, ДДС, данък печалба, който ЛУКойл така или иначе дълги години не плаща на нашата хазна. Странно е обаче, че при вдигане картелът взема само процента скок на нефта, няма предвид другите съставки, които в други случаи твърди, че били над половината от цената.

Абсолютно непростимо е мълчанието на държавния орган, който би трябвало още от лятото да е наложил многомилионни глоби и да е принудил картела да се съобрази с правата на потребителите и законите на страната – КЗК. Напомняме, че Комисията, чийто мандат БСП, ГЕРБ и ДПС удължиха в последните дни на старата власт с 2 години, е председателстван от майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и зам. на Борисов като кмет на София – Юлия Ненкова. Поне над изнемогващия и затънал в тресавище столичен градски транспорт да се беше смилила.


 


Другият ключов комисар в КЗК е пробутаната там, вместо да излезе в заслужена пенсия, Анна Янева – дясна ръка и зам.-министър при Тройната коалиция на Р.Овч., каквато е и ресорният вицепремиер Корнелия Нинова. Янева обаче е и обвиняема, заедно с Р.Овч. по дело за злоупотреби в енергетиката при съвместното им управление, което е на трета инстанция след две осъдителни за него решения.


 


Напомняме, че при два кабинета Борисов Р.Овч. беше представител на държавата в борда на Лукойл, а съпругът на Нинова е дългогодишен високопоставен служител на същия този руски монополист у нас.


 


На този фон звучи логично, че тя, която така героично и безрезултатно декларира борба и даже отправи заплахи към телекомите и производителите на олио, си трае по темата със спекулата при горивата вече 3 месеца, откакто е ресорен вицепремиер. Както си траеше и преди като уж опозиционен лидер.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате