Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и шейхът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са отказали да разговарят с Байдън

Свързани новини

09.03.2022 16:50

С.Арабия и ОАЕ отказват контакт и нефт на Байдън: WSJ

Видян 7922 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия са отказали телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън”, пише авторитетният Wall Street Journal. Близките до Белия дом медии иначе очакваха дори и посещение на държавния си глава в Рияд още тази седмица.




Реално управляващите петролните монархии престолонаследници принц Мохамед Бин Салман и шейх Мохамед бин Зайед отхвърлиха исканията за директна комуникация от страна на Байдън през последните дни и седмици, пише още изданието, което е глас на американската финансова общност.



„Това е част от завъртането на кранчето”, цитира WSJ високопоставен саудитски представител.




Коментарите са, че това поставя САЩ в неудобното положение да продължават да внасят руски петрол и нефтопродукти, въпреки официалното съобщение на президента, че са спрели. От Москва официално потвърждават това неудобство, като цитират и отказа на Венецуела, въпреки разговорите с президента Мадуро за подновяване на доставките към Щатите, които бяха заменени преди 3 г. с руски. През това време обаче компании от Москва инвестираха в добива в латиноамериканската държава, чийто президент не беше признаван от САЩ до момента.




Анализаторите са на мнение, че дори С. Арабия да искаше да осигури нефт за попълване на дефицитите, заедно с Иран, за който се очаква, че ще получи ОК официално да търгува с нефт до дни, и с участието на Венецуела, количеството не би могло да стигне и половината от възможно спиране на търговията с руски нефт.




Според oilprice.com в момента руският износ на петрол е намален с около 1/3 – от 7 на 4,7 млн. барела дневно.
Но при цените, които се закрепиха около 120 долара на барел при под 100 преди дни и 80-85 преди 2 седмици, средствата са  съпоставими.




The Wall Street Journal отбелязва, че Рияд смята отношенията си със САЩ за влошени при Байдън, като други коментатори напомнят в oilprice.com  незарасналите рани на арабите от времето му като вицепрезидент на Обама и т.нар. „война за петролните цени” от 2014-16 тг. Тогава Щатите се опитаха да притиснат дотогавашния си основен партньор в Близкия изток, заливайки пазара с модния тогава добив на свой шистов нефт.

Всичко това беше и съвсем лично потвърдено от престолонаследника на С. Арабия, който в интервю за The Atlantic демонстрира тон към Вашингтон, който малцина в света могат да си позволят:




„Къде е потенциалът в света днес? Той е в Саудитска Арабия. Ако искате да го изпуснете, вярвам, че други хора на Изток ще бъдат супер щастливи”.




Очевидно е, че той има предвид Русия
, с чийто президент Путин тези дни се чуха и самият саудитски принц, и престолонаследникът на ОАЕ. Има предвид и водещия съперник на американците в световната икономика, а вече и политика Китай.




И двамата арабски лидери потвърдиха действието на споразумението OPEC+, в което са държавите от организацията и Русия. Имаше различни прогнози по въпроса, малцина очакваха такава дързост на фона на изолацията на Кремъл покрай войната с Украйна.




Престолонаследникът в Рияд обясни позицията с „желанието за стабилност и баланс на световните пазари” и скрепи думите си като лидер на организацията с оещание за не особено впечатляващия ръст на производството с 400 000 барела на ден, което не променя цените.



Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго