Москва твърди, че 30 украински биолаборатории, финансирани от САЩ, активно си сътрудничат с американските военни

Свързани новини

08.03.2022 14:56

Китай настоява Пентагонът да разкрие информация за "биолабораториите" в Украйна

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Китай призова САЩ да разкрият информация за предполагаемите биологични лаборатории на Пентагона в Украйна "възможно най-скоро", предаде RT.




В понеделник руските военни заявиха, че украинските власти са унищожавали патогени, изследвани в техните лаборатории. Москва твърди, че 30 украински биолаборатории, финансирани от САЩ, активно си сътрудничат с американските военни.




Киев отрича да разработва биологични оръжия. Според уебсайта на посолството на САЩ в Киев Програмата за намаляване на биологичната заплаха на Министерството на отбраната на САЩ само "си сътрудничи с партньорски държави за противодействие на заплахата от избухване на епидемии" на инфекциозни болести. През 2020 г. посолството нарече подобни теории за финансирани от САЩ биолаборатории в Украйна "дезинформация".


 


На брифинг във вторник обаче говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че според информацията на страната му лабораториите в Украйна са само "върхът на айсберга" и че Министерството на отбраната на САЩ "контролира 336 биологични лаборатории в 30 страни по света" Това се прави под претекст за "сътрудничество за намаляване на рисковете за биосигурността" и "укрепване на общественото здраве в световен мащаб", каза Джао.




За първи път Пекин разкрива предполагаемото число. Чжао заяви, че според данни, "публикувани от самите Съединени щати", в Украйна има 26 американски лаборатории. В светлината на военната офанзива на Русия в страната той призова "всички заинтересовани страни" да гарантират безопасността на лабораториите.


 


 


По-специално Съединените щати, като страна, която най-добре познава тези лаборатории, трябва възможно най-скоро да публикуват съответните подробности, включително кои вируси се съхраняват и какви изследвания са били извършени", каза той.




Той заяви, че САЩ "изключително пречат" на създаването на независим механизъм за проверка. Подобно поведение, каза Джао, "допълнително засилва загрижеността на международната общност".




Според доклад на The Rio Times на 26 февруари посолството на САЩ в Украйна е изтрило от уебсайта си цялата информация за финансираните от Пентагона биолаборатории в страната. Журналистката Диляна Гайтанджиева обаче твърди, че служителите на посолството са забравили да извадят документ, от който става ясно, че Пентагонът финансира две нови биолаборатории в Киев и Одеса.




"Украйна няма контрол върху военните биолаборатории. На украинското правителство не е позволено да разкрива чувствителна информация за програмата", твърди бразилската медия.


 


 През последните 20 години Научно-технологичният център в Украйна, създаден съвместно със САЩ, е инвестирал над 285 млн. долара в около 1850 проекта, изпълнявани от учени, които според Гайтанджиева преди това са работили по разработването на оръжия за масово унищожение.




Американските власти все още не са коментирали последните твърдения.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне