Нови подробности в аферата около АМ Хемус

Свързани новини

07.03.2022 17:33

Парите за Хемус минавали с торби през чейндж бюро

Видян 3520 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови подробности в аферата около АМ Хемус разкри единственият обвиняем по делото Борислав Колев, който изненадващо излиза от ареста, съобщи БНР. Пред магистратите той посочи името на Георги Георгиев от Лом като основно действащо лице в схемата.


 


Напомняме, че по-рано вече стана ясно за малоимотния Красимир Митриков от монтанското село Златия, който е успял да изтегли над 18 млн. лева от парите за лот 5 на Хемус, а по-късно е починал от Covid-19.


 


Сега става ясно, че парите за строителството са носени в чейндж бюро в София, след като са били теглени в брой от банката. От чейндж бюрото са били транспортирани до офиса на фирма Булстрой груп ИГ, която е част от схемата, по която сумите са минавали от АПИ към 5-те кухи дружества, от чиито сметки са теглени.


 


Напомняме, че Колев е съдружник във фирмата Струма Ар Строй с Велислав Христов Миленков, който е племенник на кмета на Симитли Апостол Апостолов, чийто син е пореден мандат депутат от ГЕРБ, показа проверка на БРРД в Търговския и Имотния регистър, съобщи Bird.bg още в края на м.г..




Майката на Миленков пък е Нина Стефанова Миленкова, която е шеф на клон на банка в Симитли и е сестра на Апостол Стефанов Апостолов – кмет на града. Миленков има бизнес със соларни инсталации и също е футболен съдия като Колев и вуйчо си Апостолов. През октомври 2019 г. той регистрира Струма Ар Строй заедно с Колев. Пред в. 24 часа Миленков твърди, че се запознал с “Боби” покрай съдийството, а фирмата нямала дейност. Сега Колев заяви пред съда, че помага на разследването.


 


Адвокатът му Христо Ботев посочи, че той е разказал и за друг човек, замесен в схемата. При тегленето на парите с него бил и въпросният Георгиев от Лом. Двамата носили саковете в чейндж бюрото на бул. Христо Ботев, а после мъж с малко име Иван ги отнасял в Благоевград.


 


 Георгиев е разпитван като свидетел, но не е обвиняем. Данни от мобилните оператори показали, че Борислав Колев е бил в банката с пълномощниците на кухите дружества, после в района на чейндж бюрото, а след това и в Благоевград.


 


Според адвоката, Колев не е ясно от какво престъпление са генерирани внушителните 53 млн. лева, които са изпрани. Съдът обаче счита, че по делото има достатъчно данни, че обвиняемият е участвал в схема за пране на пари, отклонени от строителството на Лот 5 на магистралата.


 


От прокуратурата посочиха на заседанието, че разследването продължава, а престъплението, с което са генерирани пари вероятно е присвояване, което сочи длъжностни лица по веригата - от АПИ, през държавната Автомагистрали ЕАД и фирмата, с която е сключен договора за лот 5 - Водно строителство- Благоевград АД.


 


Сметната палата вече публикува съсипващ одитен доклад за Автомагистрали, което бе напомпано с милиарди левове на българските данъкоплатци по време на Борисов 3. Припомняме, че Колев лежа близо 3 месеца в ареста. Софийският градски съд измени мярката му в домашен арест. Мярката може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд.


 


Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 AnonimenЯ па Я 31.05.2022 20:20

    Къде са парите ,другото не го интересува народа...Кошаревския свидетел го държаха три месеца докато си научи ролята ,дано до съда не ги забрави,ама защо не са арестували далите кеш пари от банката ,защо не са арестувани приелите и укрили парите и на края КЪДЕ СА ПАРИТЕ????

  • 005 Anonimen 08.03.2022 16:07

    Пуснали са го, за да го гръмнат! И, до там!

  • 004 FA-AKE! 08.03.2022 08:29

    Гугл бг ПАК блокира руските сайтове демократичнооО - за да не можем да сравняваме инфОто!

  • 003 НПО "Пенсионери с минимални пенсии за демокрация фореВър!" 08.03.2022 08:09

    Mислиме че ПП вече започват леко да издребняват. За някакви си мижави само 4 милиарда, прилапани ударно за т.н. вечна полувиртуална магистрала 'Хемус' и сега ПП ровят и душат и това никак не е нито красиво, нито културно.Така може на някой от усвоителите на тези 4 милиарда да му засегнат чувствата и да вземе да се огорчи и да съди държавата за още 4 милиарда за морали и предимно Ентелектуални щети.

  • 002 Anonimen 08.03.2022 07:34

    Китай има много добър подход в борбата срещу корупцията-присъда, и разстрел на площада в Пекин.За да не помисли никой,никога ,да краде от народната пара.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци