Тази мярка вече веднъж беше изпробвана преди 8 години при налагането на първите мащабни санкции срещу Москва

Свързани новини

07.03.2022 09:23

UnionPay сменя VISA и Master в Русия, бързата подмяна на западните брандове в най-голямата страна с китайски продължава

Видян 2559 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Mastercard и Visa спряха разплащанията с карти, издадени в Русия извън територията на най-голямата страна в света. Там ще продължат да се обслужват.




Тази мярка вече веднъж беше изпробвана преди 8 години при налагането на първите мащабни санкции срещу Москва, но трая доста кратко време.




В този период Русия разработи собствена система за картови разплащания, наречена МИР. Тя стартира през 2015 г.




Сега към нея се добавя още една възможност – набиращата все по-голяма популярност в цял свят китайска картова система UnionPay, за която България е едно от малкото бели петна на картата на света, а по този повод нямаме и туристи от най-населената страна в света, но в глобални търговски центрове като Дубай например лепенките й са най-големи и най-добре поставени във всички магазини, включително в най-мащабния мол на планетата. Същото е в Швейцария, в Италия, че даже вече и в съседна Гърция.




Няколко руски банки заявиха старт на издаване на карти на китайския оператор, които ще осигурят глобално покритие на притежателите си. Начело на листата е най-голямата Сбербанк, която беше заобиколена изненадващо от санкциите на ЕС и САЩ за изваждане от СУИФТ, но така или иначе разчита и на националната система за разплащания, създадена превантивно от Русия.




В списъка влизат още мащабната Алфабанк, модерната Тинкофф, Почтабанк. Даже Газпромбанк, която никой не посмя да санкционира минава на китайския оператор. Същото важи за Промсвязбанк и Совкомбанк, както и доста на брой по-малки кредитни институции.




UnionPay е основана през 2002 г. и е международна от 2005 г. с главен офис в Шанхай. Работи в 180 държави.




Това е поредният китайски глобален бранд, който за дни ще заеме сериозния по обем руски пазар след напускането заради санкциите на американски, японски, корейски и европейски, както в момента се случва със страшна скорост и на пазара за смарт-устройства, както и на останалите.


 


Интересно е как ще се развият нещата на автопазара, където интересите на ЕС са най-големи, а Русия преди кризите от последните 2 г. беше най-големият пазар на континента.




Този процес ще увеличи още повече и по-ускорено от миналогодишните 30% ръста на стокооборота между Китай и Русия, като по споразумение между държавите, които заедно работят срещу долара.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева