Екранна снимка, заснета от видеоклип, показва изглед към атомната електроцентрала "Запорожие" по време на пожар след сблъсъци около обекта в Запорожие, Украйна, 4 март 2022 г.

Свързани новини

04.03.2022 13:43

Руското МО с изявление за пожара в Запорожската атомна електроцентрала

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък сутринта говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков направи официално изявление относно престрелката и пожара, които се случиха в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна по-рано същия ден.




"Миналата нощ в района на гарата бе направен опит за ужасна провокация от страна на киевския националистически режим", обяви той, като заяви, че патрулиращите на територията руски войски са били нападнати от украинска диверсионна група, предаде RT.




Според говорителя украинските сили са атакували руските войници около 2 ч. сутринта местно време, като са открили силен огън от тренировъчната база до електроцентралата, за да "провокират ответен удар по сградата".


 


 Руският патрул е неутрализирал огневите точки на групата, но след това диверсантите са подпалили тренировъчното съоръжение, когато са се оттегляли, казва Конашенков. Пожарът е потушен от пожарникарите на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. "В момента на провокацията в обекта не е имало служители", отбелязва той.




В отговор на изявлението на руското министерство на отбраната украинският президент Владимир Зеленский отхвърли твърденията за провокация и обвини руските сили, че са инсценирали нападението.




Кметът на близкия град Енергодар първоначално съобщава, че пожарът е причинен от руски обстрел и че огънят е обхванал самата електроцентрала, но службите за спешна помощ отхвърлят последното твърдение.


 


В понеделник беше съобщено, че съоръжението е превзето от руските сили и че персоналът продължава да работи и да следи нивата на радиация. Международната агенция за атомна енергия увери, че след инцидента тези нива не са се променили.


 


 


© Getty Images / Zaporizhzhia Nuclear Power Plant 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог