В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и ДАНС е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК

Свързани новини

02.03.2022 11:30

Български генерал и руски дипломат уличени в шпионаж за Русия

Видян 2140 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прокуратурата съобщи, че в резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и ДАНС е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК.




В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, се посочва в съобщението.




Тази дейност е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност, се посочва още в съобщението на прокуратурата.


 

В шпионажа са участвали български граждани и един руснак. Държавното обвинение анонсира, че е замесен българският гражданин - генерал от резерва, който е участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. Името на генерала не се съобщава.


 


По непотвърдена информация от Министерство на отбраната бригаден генерал Валентин Цанков е заподозреният висш български офицер, предаде 24 часа.




За координация и предаване на информацията е използван руснак с дипломатически имунитет на длъжност съветник в руското посолство в София. Като прикритие на неправомерната дейностса провеждани конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.




В момента се провеждат претърсвания и изземвания на дваадреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.


 



Точно преди година прокуратурата отново обяви гръмко, че е разкрила група от български военни, които са шпионирали в Министерството на обраната в полза на Русия. Главният прокурор Иван Гешев сравни групата с “петорката от Кеймбридж“, а преди това шпионите бяха наречени групата на “резидента“.


 


Тогавашният премиер Бойко Борисов помоли учтиов руснаците да спрат да шпионират в България. Оказва се, че те не са го послушали.




Задържаната през март 2021 година шпионска група бе от шестима души. Прокурорските разкрития се фокусираха върху директора на класифицираната регистратура на парламента Любомир Медаров, за който неофициално бе съобщено, че бил изнасял секретни данни на флашки.Делото вече се намира в съдебна фаза и се води от военната прокуратура.


 

Първи за разследването за шпионаж съобщи главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.




Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ, написа той в профила си в Туитър тази сутрин.




„Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, добавя Иван Гешев, без да дава повече подробности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Сами сред вълци - сез.2 02.03.2022 21:25

    През 2.Св.Война е била разкрита и заловена ГРУ-агентурната група на Александър Пеев - Боевой! В нея е бил и ген. Никифор Никифоров и други военни! Борис-3 е използвал случая за да откаже на Хитлер фронтово участие на български войски срещу Русия! А днес какво става?

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и