BP обяви, че смята да се раздели със своя 25-процентов дял в Rosneft, но това не е факт

Свързани новини

28.02.2022 15:39

Защо петролният сектор е изключен от санкциите?

Видян 3469 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Shell, BP, и Exxon са не само най-големите петролни компании в света, но и основни инвеститори в руските нефтени компании. BP обяви, че смята да се раздели със своя 25-процентов дял в Rosneft, но това не е факт. Друг голям вложител в същата компания е Катар.




Арабската монархия и Русия са двете страни най-големи производители на газ в света. Огромни вложения в новите находища в далечния руски север има и Франция.




Да споменем, че 2/3 в газопровода Северен поток 2 оттам до Западна Европа имат 6 гиганта на европейската икономика - техни са 6 от 9 милиарда евро, вложени в проекта – в отделно каре прочетете каква идея имат за него: OMV, Shell, E.ON, ENGIE, Uniper, Wintershall Holding GmbH на BASF.



 
Най-големият американски фонд за инвестиции BlackRock е възлов акционер в немския BASF, така че санкциите вече ще ударят и по тази мегакрупна организация със собствености за  $10 трилиона или повече от половината от БВП на САЩ.


Още световни гиганта: Vitol, Glencore и Trafigura са други крупни инвеститори в руския добивен сектор, добавя Financial Times в статия за отражението на санкциите срещу Русия върху Запада.




Според най-авторитетния икономически всекидневник в света „екстензивните санкции ще бъдат наистина проблематични за енергийния сектор в света, дори да не са директно насочени към износа.




Reuters добави към 2-рото място в производството на газ и 3-тото по добив на нефт – 10,8 млн. барела дневно или над 1 млрд. долара в актуални цени, и други сектори, където Кремъл има важни за глобалния бизнес позиции и където може да се очаква поскъпване, което да вдигне глобалната инфлация.


 


Забрави пшеницата, където Москва произвежда 20% от световната продукция и е износител №1.




Сред браншовете са изкуствените торове с 13% - оттам цялото земеделие, 10% от глобалното производство и търговия със злато, а също важни дялове от индустриите с алуминий, кобалт, мед, паладий, платина, сребро, а още повече – скъпоценни камъни.




За САЩ, Великобритания и ЕС, но също за останалите големи вносители като Индия и Китай, а оттам за глобалната икономика това означава още „ценова болка за индустрията и потребителите”, а вече се появяват и анализи за възможно заедно с това отиване към рецесия, особено на фона на очакваното и вече абсолютно сигурно спешно покачване на основните лихвени проценти, коментира оilprice.com.




От специализирания сайт за търговия с газ и нефт предават и анализите на водещи експерти, според които американската икономика може да издържи някой и друг месец – до 6, на цени на черното около 100 долара, но дори временните скокове до 125 ще изиграят ролята на старт на депресия.  


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 28.02.2022 20:47

    Сашките продължават невъзмутимо да си внасят петрол от рашките. Що не вземат да спрат Северен пАток 1? Ще бъде доста интересно и зрелищно.

  • 002 Anonimen 28.02.2022 17:53

    защото световното "правителство ' прави всички врътки на Земята и са алчни до немай къде......

  • 001 Anonimen 28.02.2022 17:50

    Лакомията за пари не познава морала! Всички тези реално подкрепят Путин! Той на това разчита! Демагогията на псевдо демокрацията!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв