В петък и събота беше достигнат абсолютен рекорд от 2,79 лв. за литър дизел в София

Свързани новини

28.02.2022 09:23

Петролът падна 10,5%, бг горивата скочиха с 10 ст. на литър: Руски монопол, държавата ни е пас

Видян 2674 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Петролът падна от над 105 на 94 долара за най-скъпия сорт Брент от четвъртък до неделя, но горивата по бензиностанциите у нас скочиха, при това с десетина стотинки.


 


В петък и събота беше достигнат абсолютен рекорд от 2,79 лв. за литър дизел в София, а в неделя „падна” до 2,77 лв. При същата цена на петрола преди дни имахме 10-11 ст. по-ниска цена. А при 140 долара за барел при предишната петролна криза максимумът беше около 2,50 лв.


 


Напомняме, че другите съставки на цената на горивото в България не са се променяли оттогава – еднакви са ставките на акцизите, данък добавена стойност и данък печалба, който – както правителството доказа, не е плащан дълги години наред от руския монополист на българския пазар.


 


Интересен е и друг факт. Цените в края на миналата седмица за доставки през АПРИЛ. Защо служат за моментално и изпреварващо коригиране на цените на бензиностанциите още сега? В същото време, когато цените на котировките падат, както стана през лятото и през октомври – декември, цените на колонките у нас не помръднаха.




Така 22% надолу и падането на петрола до нива под 70 долара за барел наесен не породи никакво движение надолу на цените на бензиностанциите ни. До вдигането с 10% от 85 долара до 94 долара се отрази като вдигане от 2,50 лв. до 2,77 лв. или на практика същия процент на цените на дизела.




При падане от над 105 на 94 долара последния уикенд, вместо да видим сваляне на цената с 30 стотинки, ако следваме логиката на качването, падането се оказа едва 2 стотинки или под 1%.




Винаги при падане от руския монополист у нас обясняват, че цената на бензина не зависела само от петрола. Защо тогава важи при качване?




Въпросът е и към държавата, която повече от половин година е абсолютен пас по контрола. Ресорният орган – Комисията за защита на конкуренцията с шеф-майка на депутат на ГЕРБ, дори не си е поставяла въпроса. Което всъщност е логично, след като по-рано прие, че няма картел на горивата в България.


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.02.2022 11:45

    Явно от КЗК не четат 19 минути, както и каквото и да е друго! Спинкат си спокойно, защото властта ги пази!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.