ще наложат нови ограничения на руската централна банка, за да ѝ попречат да използва големите си международни резерви, за да подкопае санкциите

Свързани новини

27.02.2022 08:22

САЩ и Европа ще забранят достъпа на някои руски банки до SWIFT

Видян 1664 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота администрацията на Байдън и ключови съюзници обявиха, че ще отстранят някои руски банки от системата за финансови съобщения SWIFT, като по същество ще им забранят да извършват международни транзакции. Те също така заявиха, че ще наложат нови ограничения на руската централна банка, за да ѝ попречат да използва големите си международни резерви, за да подкопае санкциите, предаде Ню Йорк Таймс.




Действията, договорени от Европейската комисия, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ, представляват значителна ескалация на усилията за налагане на сериозни икономически разходи на Русия във връзка с решението на президента Владимир В. Путин да нахлуе в Украйна.




"Войната на Русия представлява посегателство срещу основните международни правила и норми, които са в сила от Втората световна война насам и които ние сме решени да защитаваме", заявиха страните в съвместно изявление. "Ще потърсим отговорност от Русия и заедно ще гарантираме, че тази война ще бъде стратегически провал за Путин. "


 


Съобщението е забележителна промяна в посоката на европейските сили, които до последните дни не желаеха да прекратят 30-годишните усилия за интегриране на Русия в европейската икономика. Сега, подобно на администрацията на Байдън, европейските държави изглежда се насочват към политика на сдържане.


 


 Но от чувство за политическо самосъхранение те се спряха на забраната на енергийните сделки с Русия. Резултатът е, че Германия, Италия и други европейски държави ще продължат да купуват и плащат за природен газ, който тече по тръбопроводи от Русия - през украинска територия, която внезапно се превърна във военна зона.

Някои представители на Европа, както и президентът на Украйна Володимир Зеленски, призоваха всички руски институции и физически лица да бъдат отрязани от SWIFT, за да бъде поставена руската икономика на колене. Около 40 процента от бюджета на руското правителство се формира от продажби на енергия.


Макар че обхватът на съобщението от събота беше ограничен, Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви, че "отрязването на банките ще им попречи да извършват по-голямата част от финансовите си транзакции по света и на практика ще блокира руския износ и внос".


 


Г-жа фон дер Лайен заяви, че трансатлантическата коалиция също така ще се опита да осакати руската централна банка, като замрази транзакциите ѝ и направи "невъзможно за централната банка да ликвидира активи"




Насочването към централната банка в крайна сметка може да се окаже по-значимо от действието по отношение на SWIFT. През последните няколко години Русия укрепва защитата си срещу санкциите, натрупвайки резерви в чуждестранна валута на стойност над 630 млрд. долара, като пренасочва приходите си от петрол и газ. Тези резерви могат да се използват за подкрепа на рублата, чиято стойност спадна драстично в резултат на последните санкции.



Представители на администрацията на Байдън заявиха в събота, че САЩ и техните съюзници ще въведат нови ограничения за продажба на рубли на Русия, което ще подкопае способността на страната да поддържа валутата си в условията на нови санкции срещу финансовия ѝ сектор. Това от своя страна би могло да предизвика инфлация - и макар че представителите на администрацията не го казаха изрично, те явно се надяват, че това би могло да подхрани протестите срещу управлението на г-н Путин в Русия.




"Знаем, че от 2014 г. насам Русия предприема стъпки, за да защити икономиката си от санкциите, отчасти чрез натрупване на валутни резерви", казва Емили Килкрийз, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. "Санкциите срещу централната банка ще ограничат способността им да използват този актив, както и способността им да провеждат каквато и да е парична политика, за да се справят с икономическите щети от други санкции. "


 


Съединените щати и техните съюзници обявиха и стъпки за оказване на натиск върху руския елит, включително създаването на работна група, която според Белия дом ще "идентифицира, издирва и замразява активите на санкционираните руски компании и олигарси - техните яхти, имения и всякакви други незаконно придобити печалби, които можем да открием и замразим съгласно закона".


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни