Останалите 2.11 млрд. евро ще са съфинансиране, т.е. от българските данъкоплатци.

Свързани новини

24.02.2022 18:12

При СИК-агро министър ще плащаме 60% от евросубсидиите - 4 млрд.лв.

Видян 2018 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният ни бюджет да отпуска по-голямата част от парите по новата европейска програма за селските райони, предлага земеделският министър Иван Иванов от БСП, ексшеф на СИК-Шумен, пише Mediapool.


 


Само по себе си това е прецедент, откакто България е член на ЕС. Общият бюджет ще е 3 527 033 050 евро, от които едва 1.410 млрд. евро ще идват от Брюксел. Останалите 2,11 млрд. евро ще бъдат съфинансиране, т.е. от българските данъкоплатци.


 


Напомняме, че м.г. вноската на България в бюджета на ЕС скочи с 30% и така страната ни плати рекордната сума от 1,462 млрд. лв. за 2021 г.


 


Проекът на Стратегическия план за земеделие предстои да бъде одобрен  от МС днес. Ден по-късно той ще бъде изпратен в Брюксел. В предходните 14 г. националното съфинансиране по тази програма винаги е било 15-20%, не 60%. Разпределението на средствата в новата програма бе потвърдено пред Mediapool и от аграрния зам.-министър от квотата на БСП Момчил Неков, чийто ресор е именно програмата.


 


Подобно на Плана за възстановяване и устойчивост, България закъсня с изготвянето на Стратегическия си план за земеделие, по който ще се усвояват около 7,5 млрд. евро в сектора до 2027 г. Така се оказахме сред 9-е страни, които не внесоха документа до края на 2021 г., какъвто бе първоначалният срок на ЕС. Освен нас с внасянето на агроплана изостават също Германия, Румъния и Белгия.


 


Припомняме, че в предходните години именнот тази програма за селските райони стана пословична със своите спорни практики. По нея бяха изградени къщите за гости, много от които станаха притежание на близки до властта. Установено бе двойно субсидиране на ВЕИ проекти, субсидирано бе изхранването на диви гъски с несъбрана реколта в райони, в които въобще не се срещаха гъски и т.н.


 


Сега в мотивите си от Министерството на земеделието посочват, че вследствие на излизането на Великобритания от ЕС и намалението на общия бюджет за селскостопанска политика на общността бюджетът за България в Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони за 2023-2027 г. намалява наполовина. На разположение за новия програмен период по програмата (2023-2027 г.) са 1.4 млрд. евро при сегашните 3.1 млрд. евро за 2014-2022 г. Великобритания обаче даваше 12% от фондовете, а скокът на самофинансирането ни е 400%!


 


От МЗХ цитираха министър Иванов, че била налице драстична разлика във финансирането и в тази връзка екипът е предложил на МС да одобри 60% вместо 15% национално съфинансиране за селските райони с цел не само компенсиране на намаленото европейско финансиране, но и инвестиране в земеделието и растеж на икономиката.


 


Напомнямче, че 2022 г. се очертава като нулева по старите оперативни програми, които управляват еврофондове. За първи път страната ни остана без европари заради изчерпан ресурс и по част от тях няма да се откриват никакви процедури. При други парите са малко и ще отидат в ограничен брой бенефициенти.


 


В тази връзка финансовият министър Асен Василев заяви, че правителството ще успее да се справи с амбициозния план да реализира повече национални инвестиции без помощта на ЕС.От друга страна вече е ясно, че годината ще бъде проблемна и заради високата инфлация, която засяга изпълнението на действащи и неприключили договори за строителство.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Бай Хой 24.02.2022 23:05

    Ами сега? Бедните зърнарчета няма да могат да си купят ново жипче! И за държанки няма да има пари! Мъка....

  • 001 Anonimen 24.02.2022 19:36

    Това говедо трябва да бъде разкарано. Неотложно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и