Продължаваме промяната (ПП) остава първа политическа сила у нас с подкрепа от 19,6%, сочи последното проучване на Галъп

Свързани новини

22.02.2022 18:02

БСП се срина двойно до 5,5% и вече е пета: Галъп

Видян 2589 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ако парламентарните избори бяха днес, то Продължаваме промяната (ПП) остава  първа политическа сила у нас с подкрепа от 19,6%, сочи последното проучване на Галъп. На втората позиция са ГЕРБ  с 14,2%, следвани от ДПС със 7,9%  и ИТН със 6,1%.


 


Изненадата обаче е при БСП, която се срина до  5,5% и пета позиция, което е на ръба за влизане в НС. Напомняме, че само преди седмица друго социологическо проучване на Алфа Рисърч даваше на Левицата 9,8 % и трето място. Но и то регистрира очевиден спад в доверието за Столетницата, която имаше 16% преди изборите през ноември. Иначе последните данни на Алфа даваха 24% за ПП и 18% за ГЕРБ.


 


Според Галъп сега ДБ е на ръба с 3,4%, следвана от Възраждане с 2,5%, ВМРО  с 1,1% и Изправи се.БГ с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого, които са общо 35,2%.


 


В последните месеци има ерозия на подкрепата при ИТН, както и загуба на авторитет при БСП и ДБ, което е следствие от изборния резултат през ноември, подчертават от Агенцията. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и Възраждане остават по-близо до потенциалната бариера. Според данните на Алфа от миналата семица формацията на Христо Иванов се радваше на 6,4%, а партията на Костадин Костадинов на 5,2%, но явно и при тях има двоен спад.


 


Изследването на Галъп сочи, че ПП все още няма твърд електорат. Подкрепата за друга, още изграждаща се формация като Възраждане вероятно пък остава донякъде скрита и би проявила своята мобилизация в конкретно положение на избори.


 


„Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и Възраждане остават по-близо до потенциалната бариера. Разбира се, конкретната изборна бариера се изчислява на база гласуващи, а тук са представени данни сред всички имащи право на глас. Под тази бариера сега успяват да се отличат единствено ВМРО и формацията на Мая Манолова“, обясняват социолозите от Галъп“.


 


Перспективата за нови предсрочен вот обаче се отхвърля категорично от 55,6%. Други  17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение, което е следствие от умората от отминалата година на избори и липса на жизнена политическа алтернатива.


 


Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на Галъп, а изследването е проведено между 3 и 11 февруари 2022 г. Така социолозите все още не отчетоха възможната положителна оценка на управляващите след решението са отмяна на коронамерките от 20 март.


 


Резултатите от проучването показват, че 66% у нас са срещу зеления сертификат, а в негова подкрепа се обявяват 23.6%, докато останалите се колебаят. Това означава, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме.


 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.02.2022 09:09

    А,"партията" "дпс-ДС" НЕ се СРИВА,ЗАЩО ли?!?!?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог