Министерството на земеделието премахва посредниците в търговията с дърва

Свързани новини

17.02.2022 10:13

Нинова иска да овладее продажбата на дърва с партийни хора: Бивш зам.-министър

Видян 1191 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на земеделието премахва посредниците в търговията с дърва. Тя ще се осъществява в складове на държавните горски и ловни стопанства. В момента работят 17 такива склада, като се очаква да бъдат общо 56. Там дървата ще се продават без надценки и такси за гражданите.



„Дървата не само ще се продават на себестойност, но ще бъдат закарани до хората които имат нужда от тях, безвъзмездно, което на практика е непазарно и представлява скрита държавна помощ към тези хора“, коментира пред БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор Гори.




Подобна практика няма в нито една държава от ЕС, допълни той.




По думите му зад добрата идея да се подпомогнат бедни хора с ниски пенсии или в малки населени места се постигат няколко цели. Една от тях  – държавните предприятия ще бъдат натоварени с неприсъщи разходи, които ще ги извадят от икономическо равновесие и ще се наложи те да вземат заеми, за да поемат своите разходи, защото по закон не могат да фалират.




Когато държавните предприятия изземат функцията на частния бизнес, обявен за лош, се заличава зял сектор, като се казва, че държавата ще върши тази работа, отбеляза доц. Георги Костов, според когото сега се втълпява отново идеята за лошия чорбаджия.




Това е крайно лява политика и крайно лява мярка, смята преподавателят.




Според него Корнелия Нинова „иска да овладее“ процеса на продажбата на дърва по себестойност с „партийни хора“. Ако се овладее този процес от определени политически сили, те ще могат „да командват парада“, аргументира се той.




Броят на складовете е крайно недостатъчен, отчита още доц. Костов.




Около 50% от цената на дървата, доставени до съответното жилище, са разходи за транспорт, труд, товарене и разтоварване, посочи Георги Костов.




Дърводобивните фирми са подценени от управлението като проблеми и развитие, изтъкна още преподавателят. Според него частните фирми в дърводобива у нас разполагат с примитивна техника, останала от 80-те и 90-те години.




„Защо трябва една лоша практика на кметовете, вместо да бъде контролирана по-внимателно, да бъде иззета, за да се контролира от друг? Това ми прилича на „стани, да седна“.





Доц. Георги Костов изрази мнение, че става дума за лобистки интереси.




„Вероятно от някои среди, които съветват г-жа Нинова и не са калинки, а бих ги нарекъл направо колорадски бръмбари, са свързани с обществените поръчки, които ще се проведат, за милионно закупуване на техника – превозни средства, специализирани машини за добив, които обществени поръчки са много интересни за тези колорадски бръмбари и те ще им донесат съответните комисионни.“




„От гори почнаха да разбират, както от футбол, всички в България“, обобщи Костов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Алекс 18.02.2022 08:34

    Нинова, както и Христо Иванов искат да се докопат до всяка възможност за лесни пари от държавата, разбира се всичко това е за наша сметка.

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне