Към чуждите езици като английски, немски и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се добавят японски, китайски, корейски, иврит

Свързани новини

14.02.2022 10:55

За първи път ще има матури по редки езици през 2022 г.

Видян 1769 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят на матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище. Към чуждите езици като английски, немски и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се добавят японски, китайски, корейски, иврит и др., съобщиха от МОН.




Крайният срок за подаване на заявления за явяване на ДЗИ е 18 февруари т.г.




Дванадесетокласниците от профилирани паралелки задължително трябва да положат матура по български език и литература върху учебния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас.


 


Вторият задължителен ДЗИ е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. За първи път има възможност да се държи втори задължителен ДЗИ и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи.




Учениците могат да положат по свое желание до два допълнителни държавни зрелостни изпита в зависимост от начина, по който са изучавали предметите, като избират между: български език и литература, чужд език, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия.


 


Така ученик, който е изучавал български език и литература като профилиращ и положи успешно допълнителен ДЗИ по този предмет, ще има две оценки от ДЗИ по БЕЛ в дипломата си.




Когато дванадесетокласниците искат да се явят на матура по чужд език, те трябва да посочат и нивото на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от начина му на изучаване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион