01/03

Свързани новини

31.01.2022 15:51

София и Кюстендил отбелязват 140 г. на Майстора

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Мултимедиен спектакъл в София и маратон от чествания в неговия Кюстендил ще отбележи 140-ия рожден ден на най-големия български художник Владимир Димитров – Майстора. Първо в зала Максим на БТА ще има уникално шоу от светлини и гледки в най-добрите трендове на 21-ви век.


 


Така ще може младата българска публика да открие или да преоткрие някои от най-красивите картини на твореца, разиграни със средствата на съвременните технологии и видеоарта.


 


Освен най-голямата съкровищница с произведения на Майстора – галерията в Кюстендил на негово име, те са взети и от фондовете на Националната художествена галерия, великотърновския и старозагорския музей на изящните изкуства.


 


Картините са разиграни като мултимедийно повествование от известния сценограф и визуален артист Венелин Шурелов на фона на традиционна българска музика,  моден бийт, барабанен тътен, разказват домакините и съорганизатори от БТА.


 


Следобед другият организатор – Общината в Кюстендил посреща в градската галерия с най-богатия фонд от произведения на Майстора неговите почитатели и хора на изкуството от цялата страна.


 


Петима художници са номинирани за годишната награда за живопис на името на Владимир Димитров, когото Кюстендил се организира, начело с кмета Петър Паунов, и гласува неговият най-известен гражданин да получи заслуженото си челно място на върха в националната класация Великите българи.


 


11-членното жури, оглавявано от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов избира


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв