Свързани новини

28.01.2022 11:32

Ще има автоматичен механизъм за компенсация при рязка промяна в цените на тока: Ивайло Мирчев

Видян 1292 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В Министерския съвет се подготвя автоматичен механизъм, чрез който при екстремни цени на електрическата енергия и форсмажор да се определя конкретна компенсация, обяви в интервю за БНТ депутатът от “Демократична България” и зам.-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Ивайло Мирчев.


 


Механизмът ще бъде въведен с промени в Закона за енергетиката, които Мирчев се надява да минат бързо в парламента и мораториумът върху цените на тока, който, по думите му, е “ужасно решение”, да бъде отменен далеч преди края на срока му на действие - 31 март.


 


“Вярвам, че до 1 юли и след това няма да има промяна в цената за регулирания пазар, защото няма аргументи за това”, каза още зам.-председателят на енергийната комисия в НС. Според него трябва да се приключи с покупката на електрическа енергия само за ден напред - “не може това да е 20% от сделките в Германия и 80% в България”.


 


Трябва да преминем към дългосрочни договори, каза Мирчев и даде за пример собствениците на оранжерии. Те не биха се отказали да засаждат зеленчуци, както правят мнозина сега, ако има предвидимост на енергийния пазар и ако задейства автоматичният механизъм за компенсация.


 


Според Мирчев в енергийната ни система има достатъчно резерви, за да поддържаме цените адекватни. “Продължаваме да не можем да вкараме от Катар газ, който е 3 пъти по-евтин от руския, защото Бойко Борисов построи “Турски поток”, който е 3 пъти по-дълъг от газовата ни връзка с Гърция, а тя 6 години още не може да бъде построена”, каза Мирчев.


 


На въпрос, защо с приетите промени в Закона за енергетика съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се намалява от 9 на 5 души, Мирчев отговори, че в Европа подобни регулатори варират от 1 до 9 души. Освен това регулаторите в КЕВР няма сами да вземат решения, а ще бъдат подпомагани от специализирана администрация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Борил 30.01.2022 19:51

    Пак празни обещания от ДБ!

  • 001 Асен 29.01.2022 09:44

    Ивайло Мирчев е поредният доста некомпетентен популист от ДБ, те там само такива са се събрали!

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.