Свързани новини

27.01.2022 14:38

Вдигат лихвите, за да стопят инфлацията наполовина до края на годината

Видян 4084 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Федералният резерв на САЩ започва вдигане на лихвите от 16-17 март, като процесът ще продължи до края на следващата година – най-вероятно с първоначална корекция „поне от 0,25%”, пише Уолстрийт Джърнъл.


 


И последващи на всеки 3 месеца, но е възможно да бъдат и на 6 седмици – половин тримесечие, стана ясно от изявление на неговия председател Джеръм Пауъл. Уолстрийт Джърнъл дава 70% вероятност за нов скок още в началото на май.


 


Това е важно за всички нас, тъй като и търговските банки и в България ще отпушат замразените от години лихви, при това с по-висок процент от Фед. Което веднага ще се отрази на всички, които имат някакви, особено жилищни кредити, кредитни карти и използват всякакви други подобни инструменти, включително бързи заеми. В по-малка степен и изоставащо, ще се отрази и на вложителите, които все още държат парите си там, а не са ги инвестирали в недвижимости или друго.


 


Така темповете и ръстовете на строителството и на цените на жилищата се очаква рязко да спаднат. И по света, и у нас.


 


CNBC напомня, че такова покачване на лихвите става за първи път от над 3 години – от декември 2018 г. А Уолстрийт джърнъл допълва, че ситуацията с обещанието за продължаващо увеличение ни връща към 2006 г. Започналото тогава вдигане на лихвите доведе до световната икономическа криза от 2007, ударила България през 2009 г., която продължи в света пет дълги години, а у нас – и повече.


 


Според USA Today, както и при предишната рецесия, опасността сега е хората да не могат да си позволят да плащат нарастващите лихви по ипотеки.


 


Целта на Фед е да бъде стопена рекордната – в САЩ от 40 г., (а у нас от 13 г.) инфлация. В Щатите тя достигна 7% годишно за 2021 г., почти колкото тук, а мерките по вдигането на лихвите са насочени към свалянето й на 3% тази година. „Не можем да си позволим хазарта с удряща небето инфлация, защото ще елиминира икономическия ръст”, обяснява Пауъл.


 


Това ще свали и икономическия ръст от 5,5% през 2021 г. до 4% за 2022 г. в САЩ и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.01.2022 09:45

    Ха напред, ха назад ! Червени бели Гъзове !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се