Свързани новини

28.01.2022 09:23

Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ: Омбудсманът

Видян 1632 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изпратих писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което предупреждавам, че центрове за хора в риск затварят врати заради непосилните сметки за ток и газ", алармира омбудсманът Диана Ковачева:


 


 


 "Повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, потърсиха съдействието ми, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати. Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.


 


 Организациите са притеснени, защото в утвърдените Стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2021 г., както и по реализираните проекти по Оперативните програми, не е предвидено увеличението на цените на тока и природния газ и заложените средства се оказват крайно недостатъчни за нормалното функциониране на социалните услуги.


 


Получените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са били отпуснати само за м. октомври и ноември м.г., но не и за последващите месеци.


 


Друг проблем с финансирането на дейностите се оказва липсата на заложени средства за покриване на разходите и за увеличението на заплатите от 1 януари 2022 г. на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец