Свързани новини

27.01.2022 17:47

Зад БГ корупцията стоят около 20 души: Петков пред ЕП

Видян 3027 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Промените в съдебната реформа трябва да се случат максимално бързо, но в рамките на закона”, заяви българският премиер Кирил Петков в Брюксел. Той и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани поотделно от групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент (ЕП). Заедно с тях в заседанието се включиха и министрите на правосъдието и на културата Надежда Йорданова и Атанас Атанасов.


 


„В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният прокурор вече няма да бъде недосегаем”, обяви премиерът. "Ще има съдия, който ще изпълнява временно длъжността на прокурор, а после ще се връща като съдия.


 


Няма да има конфликт на интереси. Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена - той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в Прокуратурата, а работеща институция", добави той. „С други думи конфликтът на интереси няма да го има”, обясни той.


 


Във връзка с настояването на Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни по отношение на върховенството на закона, Петков обясни, че това всъщност е желанието и на управляващите.
„В службите у нас има "едно лидерство на най- висок етаж, както например в ДАНС", посочи премиерът. „Кадруването надолу обаче се е случвало през всичките тези години на всички етажи”, констатира той.


 


Петков коментира, че на изслушването пред групата LIBE не е бил попитан за Делян Пеевски и закона Магнитски, но заяви: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души".
"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България.


 


На всички е ясно, че държавното обвинение не работи добре", добави премиерът. „Трябва ни работеща прокуратура, а не четвърто ниво в прокуратурата. Така че главният прокурор става администратор”, повтори още Петков и посочи, че евродепутатите са видели и разбрали желанието за реформа от страна на новото правителство.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.01.2022 15:45

    Браво на Петков,Йорданова ,Атанасов и представителите на управляващите,които са мотивирани и успели убедително да защитят желанието ни за справяне с корупцията,която ще се осъществи само по пътя на дълбоки и неотменими реформи.ЕВРОПА ПОДКРЕПЯ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМИ,А НЕ ГЕНЕРИРАНЕ НА ПРОБЛЕМИ.И очаква справяне с тях. Ние - избирателите също ще проявим още малко търпение за промяната.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец