Свързани новини

25.01.2022 17:12

Топлофикация спасява болниците, детските градини и училищата, дори да закъсняват със сметките

Видян 1513 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато държавата компенсира едрия бизнес за покачването на цените на тока и газа, дори и в новия бюджет, който тепърва ще се разглежда, не предвижда нито компенсации, нито дори регулирани цени за най-чувствителни социални заведения.


 


В същото време Столичната община прави и невъзможното да жонглира на ръба, но да не спира жизнено важни за всички услуги в болниците, поликлиниките, детските градини и яслите, училищата и социалните домове.


 


И то независимо дали са общински или са държавни. Което е много важно да се подчертае. Особено при температури под -10 градуса, каквито имаме през последната седмица.


 


Общинските дружества също правят всичко, за да не се създават проблеми, поради неглижирането от страна на държавата на реалните всекидневни потребности, даже някои от изброените заведения да не смогват да плащат сметките си.


 


От Топлофикация обясниха, че законът позволява при 2 и повече забавяния на месечните плащания да спират топлоподаването. Но, макар и само по себе си затруднено, дружеството проявява разбиране към всички чувствителни заведения. И не смята да им преустановява отоплението. Проявява разбиране към липсата на бюджетна субсидия заради забавянето на сметкоплана на държавата, който според обещанията на кабинета беше обявено, ще бъде готов, ако не до Коледа, то най-късно до първите работни дни на новата година.


 


Всъщност, бюджетът на държавата се внася едва сега, а докато мине процедурата по приемането му, ще изтече поне още месец. Дотогава никоя публична институция няма да може да плаща нормално сметките си, защото законът ѝ позволява да изразходва до 1/12 месечно от миналогодишните си пари. А увеличените в пъти спрямо миналата година разходи за отопление не могат да се вместят в тези средства.


 


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни