Свързани новини

24.01.2022 17:52

Само 1/3 от капацитета на газохранилището ни е запълнен, ще мръзнем през март, а в Полша е 76%

Видян 4254 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последния ден, за който данните за газохранилището в Чирен са известни – четвъртък, капацитетът му беше едва 38% запълнен. След петъка и особено престудения уикенд и понеделник с минимални температури до -15 градуса в София в понеделник и -11 в нощта срещу вторник, в момента реално процентът е една-трета.


 


При това, от 170 млн. кубически метра в него в четвъртък, по данни на енергийния експерт Илиян Василев, изнесени в предаването на Сашо Диков, едва 150 000 000 кубически метра от тях са на Булгаргаз. Само напомняме, че по данни пък на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев държавната газова компания, чието ръководство е несменено вече близо година след падането на старата власт, изнася количества за Румъния.


 


Фирмата се опита да отрече, но истината е, че тя просто не прави експорта директно, а през посредници, които годишно според Василев и данните, които са проверими в регистрите, правят по 20 млн. лв.
Само напомняме, че девизът на старата власт беше, че отстранява всички посредници.


 


Даже депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, чиито все още са повечето ключови кадри в енергетиката, го произнесе в телевизионно интервю миналата седмица.


 


Тревогата в момента при тези нищожни количества газ, с които разполагаме, е, че тези количества са крайно недостатъчни и няма как да стигнат за два и половина месеца студове напред – да напомним, че имахме сняг в началото на миналия април.


 


Даваме сравнение с други европейски държави: Полша, която приключи отношенията си с Газпром и се снабдява през Германия има заетост 83% на своите хранилища. Значително


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.01.2022 12:36

    къде пратиха ефтината газ,а сега лъжат и мародерстват народа-спекулации и мръсотии и няма кой да се погрижи това да спре-няма управление,няма държава.....

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни