Свързани новини

20.01.2022 11:45

Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал: Експертът Т.Славев

Видян 3985 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смяната на пресрочилия с 2 години без 2 месеца мандата си КЕВР е на дневен ред. Председателят и членовете на Комисията са избрани от старата власт и козируват пряко на нея, действайки нарочно под нейно въздействие (т.нар. „телефонно право”) и в ущърб на потребителите. Последните примери са с вдигането на цената на газа – оттам на парното, при положение, че цените на синьото гориво се сринаха. Напомняме и миналогодишния подвиг на КЕВР, който авансово наду котировките, което донесе на топлофикациите съвършено нелогично и незаконно 28 млн.лв. повече приходи отново за сметка на гражданите. Странно е, че Комисията за защита на потребителите, също назначена от старата власт и също с изтекъл преди 2 години без 2 месеца мандат, и дума не казва по тази тема, въпреки че има правомощия по нея. Тя е пряко подчинена на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова, а за последен път несъстоятелността на КЗП беше доказана вчера с обявяването на ново 3-процентно увеличение на цените на услугите от Теленор, а уж бяха току-що замразени от органа и неговото вице.
Но се връщаме на КЕВР, тъй като тепърва ще бъде актуална темата за цените на тока за битовите абонати – след дни органът трябва да реши ще се вдига ли от март, а с цялата си наглост сановници от старата власт вече подсказват, че щели да скачат и котировките на водата. В този смисъл напомняме, че в София например, поради спирането на европейското ВиК финансиране, инвестиции НЕ се извършват, което означава, че няма и никакви – дори формални основания, за покачване на стойностите.
 „Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето. Процедурата просто е един ритуал, някаква формалност.“ Това каза в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).
За ускорената процедура за промените в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос защо първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, при положение, че има и други органи, чийто състав е с отдавна изтекъл мандат, Теодор Славев коментира:
„То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“
Славев акцентира върху предстоящите законодателни промени в Закона за енергетиката, които се отнасят до избора на членове на КЕВР.
„Те на практика предлагат промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в областта на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.01.2022 14:38

    ХайдИ УтстранетИ го този Иван Иванов,детУ вечИ толкУз гУдини Углавява КЕВР и ни Убяснява колкУ са сложни нИщатЪ в ИнИргетикЪтЪ. Дано следващият,освен да е компетентен,да говори и добър български език,че е обидно такава гавра с нашето родно слово.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и