Свързани новини

18.01.2022 09:41

Как точно в деня преди допускът на Цацаров да бъде отнет, той решил извънредно да подаде оставка: Кирил Петков

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Кирил Петков даде специално интервю за NOVA. В разгара на скандала с оставката на Сотир Цацаров - за промените в Антикорупционната комисия и съдебната реформа. И още - в деня на посещението на министър-председателя в Скопие - с какви очаквания отива той в Северна Македония. Петков направи коментар и за COVID кризата и посочи, че начинът да избегнем локдаун е ваксинацията.  


„Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Това, което ми казаха, беше, че има достатъчно основания на база тези данни неговият допуск до класифицирана информация да бъде отнет. Това е част от тяхната редовна процедура, но и на основание работа от последните няколко седмици”, коментира премиерът казуса с Цацаров. 


Петков посочи, че за него е важно службите за сигурност да са свободни и да действат според закона. „Няма никой в България, който да се чувства, че е със специален статут и над закона. Този тип поведение се надявам и да е занапред, където законността е поддържана от действията на службите”, добави той. 


Премиерът коментира и действията на Цацаров, който изпрати официално искане до Прокуратурата заради твърдения на Петков, че имало последствия от изнесена информация от антикорупционния шеф.


„Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всички тези неща, които са в рамките на закона. Има следваща стъпка, която той може да направи - да обжалва решението. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човекът, който не е доволен от дадено решение, може да обжалва”, заяви министър-председателят. 


Изненадващо за Петков било как точно в деня преди допускът му да бъде отнет, Цацаров решил извънредно да подаде оставка. „Буквално странно съвпадение. Вярвам, че службите за сигурност действат професионално. Но отнякъде може би той е имал тази информация. Или е невероятно съвпадение на фактите. Надявам се, ако е имал тази информация, тя да не е стигнала от службите за сигурност”, каза той. 


Министър-председателят обясни, че ще се направи предложение за промяна на Закона за КПКОНПИ, което щяло да доведе до нов начин на управление на комисията. Говори се и за разделението ѝ на два отделни органа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и