Свързани новини

17.01.2022 16:45

Twin-демия от К19 и грип H3 A заплашва Европа: Ройтерс

Видян 1597 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разпространението на сезонния грип в Европа повдига опасенията, че се увеличава рискът от дълга twin-демия или пандемия – близнак, при високите нива на заразяване с коронавирус и това заплашва здравните системи на държавите, алармира Ройтерс. Вече е известен случай на ФлуРона или комбинация от английските думи за грип – Флу и Корона, съвместно протичане на болестите. Агенцията се позовава на ECDC – европейската организация за контрол на заразните болести.


Според нея разхлабването на противоепидемичните мерки може да вдигне бързо броя заразени с грип, който е нормален за сезона, но да бъде подсилен от коронавируса. Ето защо организацията препоръчва запазване на строгите мерки „до края на пролетта”. Разбира се, това е отговор на здравните консерватори срещу появилите се от страна на Испания в лицето на премиера Санчес, на Италия чрез шефа на нейната лекарствена агенция и на европейските вирусолози Дж. Палу, на Великобритания и други държави воля за минаване от пандемия към съзнание за ендемичност на К19. Т.е. всеки се пази, а няма общодържавни и общоконтинентални мерки, както през последните 2 г.


По мнение на европейските здравни власти този сезон актуален ще бъде грипният вирус H3 от типа A. Той е доста опасен за по-възрастните хора и със сигурност ще вдигне броя хоспитализации. Франция с 3 региона с обявена грипна епидемия, Сърбия, Армения, Беларус, Естония и Грузия вече са залети от тази остра грипна вълна. В още 7 страни, които Ройтерс не посочва положението отива към притеснително.


Д-р Ханс Клуге, който е регионален директор за Европа на Световната здравна организация предупреди за „затварящ се прозорец на възможности” да предпазим от претоварване здравните системи.


 Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Доктор 17.01.2022 19:49

    Престанете да нагнетявате обстановката с подобни глупости!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на