Свързани новини

17.01.2022 14:11

Необходима е ясна визия за справедлив енергиен преход в България: Инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите

Видян 1082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Преходът към чиста енергия ще отнеме доста време и ще бъде труден. Докато държавите изцяло започнат да произвеждат енергия от чисти горива, ще мине поне десетилетие. Дотогава, разбира се, страни като България, които произвеждат над 40% от електроенергията си от въглища, ще работят за постепенната им замяна с по-екологични горива. През това време Европа ще продължава да разчита и на изкопаеми горива." каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. По думите му Зелената сделка не изглежда нещо толкова страшно за България, ако се осъществи плавен и справедлив преход. "Дори бих казал, че имаме възможността да извлечем немалко ползи от нея. Освен намаляване на вредните емисии и борбата с климатичните промени, въглищните централи ще могат да бъдат модернизирани с газови мощности, а старите мини ще бъдат рекултивирани и използвани за ВЕИ.", посочи инж. Георгиев. Той изрази мнение, че във въглищните региони ще се открият нови работни места и след добро планиране и визия могат да станат индустриални паркове. "България има рудни природни залежи - медни, златни и други метали. Ако Зелената сделка продължава да насърчава изграждането на големи соларни и вятърни енергийни мощности, то търсенето ще се покачи, а оттам и техните цени.", обясни инж. Георгиев.


Според председателя на АТДБ смисълът на Зелената сделка обаче е и нещо много повече от сбогуване с въглищата. "Става дума за огромна възможност за трансформация към една нова, модерна, по-малко енергоемка, високотехнологична, ефективна и далеч по-конкурентоспособна икономика. Разбира се, Зелената сделка си има своята цена. За да не бъде така висока, е необходимо да не се бавим с преструктурирането на секторите, засегнати от Зеления пакт. Това не е само енергетиката, пряко отражение на зелената политика ще има в животновъдството, земеделието, транспорта и т.н.", посочи инж. Георгиев. Той определи Зелената сделка като нова индустриална революция, водеща след себе си нова перспектива на устойчиво развитие и благосъстояние. "Рискове и предизвикателства има и те са свързани с опасността да не се вземат мерки на време, да не се проведат реформи и да няма ясна визия за бъдещето на всеки един от изброените сектори.", подчерта инж. Георгиев.


"Бъдещето на енергетиката е тя да става все по-зелена. Като част от ЕС ние трябва да следваме и изпълняваме техните амбициозни планове. За тази цел инвестициите ще продължават да се насочват към нови технологии, енергийният микс ще включва повече природен газ и възобновяеми източници, както и атомна енергия.", заяви инж. Георгиев. Според него е необходимо да се работи и за повишаване на енергийната ефективност. "Имаме още много работа, която трябва да бъде свършена по Зелената сделка и да бъдат определени ясно националните приоритети, за да не останем "зад борда", а да може да се възползваме пълноценно от възможностите, които би ни дала тази икономическата трансформация.", заяви инж. Кремен Георгиев. Той отново посочи, че Европейският Зелен пакт ще тласне страната ни към модернизация. "Резултатите ще бъдат видими след години. През това време се изисква много работа, за да запазим енергийната сигурност на България", каза инж. Кремен Георгиев.


Председателят на АТДБ даде за пример някои от българските топлофикации, които до сега са работили на въглища и в последната година инвестират в преминаването на природен газ. Това са централите в Перник и Русе. „Реализирането на Европейската Зелена сделка ще доведе до голямо икономическо преструктуриране и за това трябва помощ както на европейско, така и на национално ниво.“, каза инж. Георгиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв