Свързани новини

17.01.2022 17:02

10-те най-богати удвоиха парите си за 2 г. К19, 99% от хората изгубиха доход: Oxfam

Видян 1785 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетимата най-богати хора в света са увеличили повече от два пъти състоянието си – от 700 млрд. долара на 1,5 трлн. долара за две години коронавирусна пандемия. Трудно е човек да си представи, но те правят невероятните 15 хиляди долара в секунда или 1,3 млрд. долара на ден.
В същото време доходите на 99% от човечеството са намалели, а над 160 млн. души – повече от населението на Русия, или на Франция и Германия, взети заедно, официално живеят в бедност.
Неприятните данни са от ежегодния доклад Inequality Kills на Oxfam за 2022 г., който традиционно се публикува преди световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос, наричан още Вълшебната планина по великата книга на нобелиста Томас Ман.
Ако десетте най-богати хора на света загубят 99,999% от богатството си, те пак ще бъдат по-богати от 99% от всички хора на планетата“, посочва изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бухер.
 „В момента най-богатите 10 души в света имат шест пъти повече пари от най-бедните 3,1 млрд. души, които представляват почти половината от населението на Земята“, допълва експертът.

Неравенството по света е причина за смъртта на най-малко 21 хиляди души всеки ден – един човек всеки четири секунди. Данните се основават на смъртни случаи от липса на достъп до здравеопазване, глад, домашно и друго насилие и климатични фактори.
Състоянието на милиардерите е нараснало при коронавирусната пандемия повече, отколкото за 14 години преди това. Сега то е 5 трлн. долара и е най-големият ръст на богатството в историята.
От Oxfam правят теоретични изчисления, че ако бъде наложен еднократен данък от 99% върху пандемичните приходи на десетимата най-богати души например, ще има достатъчно средства за произвеждане на достатъчно ваксини за всички хора по света; за универсално висококачествено здравеопазване и социална защита, за финансиране на климатичното адаптиране в над 80 държави. Всичко това обаче се плаща от бедните 99% от населението на света, а не от горния 1 процент.
Иначе, всичко това може да стане възможно, като същевременно тези хора запазят общо 8 млрд. долара повече, отколкото преди пандемията.
„За милиардерите това беше една страхотна пандемия. Централните банки наливаха


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични