Свързани новини

17.01.2022 14:41

Отива ли пандемията към своя край?

Видян 2248 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой не е казвал раздразнено "Свърши ли пандемията вече?" или "Кога ще мога да продължа живота си?" през последните две години.  Отговорът на тези въпроси може да бъде: „много скоро”, пише ВВС.

Нараства увереността, че Omicron може да доведе Обединеното кралство до края на пандемията.

Но какво следва? Няма да има щракане на пръсти, за да изчезне вирусът. Вместо това, новата модна дума, с която ще трябва да свикнем, е „ендемичен“, което означава, че Covid без съмнение е тук, за да остане.

И така, наистина ли предстои нова ера на Covid и какво всъщност ще означава това за живота ни?

„Сега сме в началото на края, поне в Обединеното кралство, казва проф. Джулиан Хискокс, ръководител на  Инфекции и глобално здравеопазване в Университета на Ливърпул - Мисля, че животът през 2022 г. ще се върне почти към познатия ни от преди пандемията”.

Това, което се променя, е нашият имунитет. Коронавирус19 се появи за първи път преди две години в Ухан, Китай и ние бяхме уязвими, защото не знаехме нищо за него. Това беше напълно нов вирус, който нашата имунна система не беше изпитвала преди. Нямахме лекарства или ваксини, които да ни помогнат.

Имаше два варианта - или да елиминираме Covid, както направихме с Ебола в Западна Африка, или да направим така, че той да се присъедини към рояка от ендемични болести - като настинките, ХИВ, морбили, малария и туберкулоза - които винаги са там.

За мнозина това беше неизбежната съдба на вируса, който се разпространява във въздуха, преди дори да разберете, че сте болни.
„Ендемичността е кодирана в този вирус“, казва д-р Елизабета Гропели, вирусолог в Сейнт Джордж, Лондонския университет.

„Оптимист съм“, казва тя. „Скоро ще бъдем в ситуация, в която вирусът циркулира като онези, с които отдавна сме свикнали. Ще се погрижим за хората в риск, но всеки друг вероятно ще го хване – и ще бъде добре”.

Епидемиолозите, които изучават разпространението на болестите, считат, че болестта е ендемична, когато нивата й са постоянни и предвидими – например на сезонен принцип, както гриповете, за разлика от вълните на "бум и спад", които следяхме досега в пандемията от К19.

Но проф. Азра Гани, епидемиолог от Imperial College London, казва, че Covid все още е наоколо и трябва да внимаваме с него, но че вече не е нужно да ограничаваме живота си.

Тя е категорична, че ще стигнем до това положение "бързо" и добавя: "Изглежда ни, че е отнело много време, но само преди година започнахме да ваксинираме и вече сме много по-свободни заради това."

Единственият труден проблем би бил нов вариант, който може да надмине разпространението на Omicron и да причини значително по-тежко заболяване.


Колко лошо?

Важно е да запомните, че ендемичен не означава автоматично лек. „Имаме някои много смъртоносни болести, които считаме за ендемични“, казва проф. Гани.
Едрата шарка е била ендемична от хиляди години и е убивала една трета от заразените хора. Маларията е ендемична и причинява около 600 000 смъртни случая годишно.

Но вече виждаме признаците, че Covid става все по-малко смъртоносен, тъй като телата ни се запознават по-добре в борбата с него.


 



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.01.2022 21:02

    Ааа, ка щяло! Що пара пада от ваксините, фарма-компаниите да не са луди да потушат толкова бързо пландемията.

  • 001 Anonimen 17.01.2022 14:39

    Друго пишат нашите пишман епидемиолози и вирусолози...Страх,паника,паника,страх-няа да си отиде вирусът,обречени сте,ваксинирайте се!Какъв е този необоснован оптимизъм тук?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените